Конкурс „Карта на скрито пиратско съкровище“

Факт е, че много от най-известните пирати от миналото са заравяли откраднатите съкровища на тайно място, за да не бъдат ограбени на свой ред. Скривалищата обикновено били в пусти и диви места, затова те често правели карта на пътя до скритото съкровище. А тъй като пиратският живот е опасен и несигурен, случвало се картата да бъде открадната приживе или след смъртта на собственика й.

С „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“ искаме да ви потопим дълбоко в света на тайния пират Сам Силвър и затова обявяваме конкурс за най-хубава КАРТА НА СКРИТО ПИРАТСКО СЪКРОВИЩЕ!!!

Може би повечето от вас са начинаещи пирати, затова ви предлагаме една примерна идея как да си направите такава карта.*


Какво ми е необходимо?

1 чаша студено кафе или чай

Лист бяла хартия

Флумастри

Лимонов сок

Четка за рисуване

Какво да правя сега?

 1. Откъснете краищата на листа.
 2. Смачкайте хартията на топка и я потопете в студения чай/кафе, така че течността да я покрие изцяло.
 3. Извадете хартията, опънете я хубаво и я оставете да изсъхне на слънце или я изсушете със сешоар.
 4. Когато хартията изсъхне, с флумастри нарисувайте карта на скрито пиратско съкровище.

А по-точно???

 • Отбележете посоките на света;
 • С прекъснати линии и стрелки начертайте пътя до съкровището;
 • Скали със страшни форми правят картата още по-вълнуваща;
 • С вълнообразни линии отбележете къде има река, езеро или море;
 • Напишете страховити имена на различните местности, например Склонът на смъртта или Долината на скелетите;
 • Нарисувайте няколко палми;
 • С „Х“ отбележете мястото на съкровището.

И един пиратски трик накрая!

С флумастер очертайте грешен път до съкровището, а с лимоновия сок и четката отбележете истинското място и пътя до него. Щом лимоновият сок изсъхне, нарисуваното няма да се вижда, докато не го нагреете на силна лампа.

Tounge

За да се включите в нашия конкурс за пиратска карта, можете да ни изпратите в срок до 08.01.2015 г. снимки на вашите карти на имейл igra@detskiknigi.com или да ни споделите истинските си шедьоври по пощата на адрес: 1113 София 13, п.к. 204, за играта „Читателска щафета“. Не забравяйте да напишете име, възраст, град и телефон на родител за връзка.

Снимките на получените карти ще бъдат публикувани в специален албум във фейсбук-страницата на www.Detskiknigi.com и вие можете да гласувате чрез бутона „Харесвам“ под снимките. Картата, получаваща голямата награда, ще бъде избрана от всички получени произведения и отличена от партньорите ни от Spiegelburg Bulgaria, които ще осигурят наградата. Двете карти, събрали най-много гласове от нашето жури – публиката, също ще получат награди.Всички пиратски карти, получени по пощата, ще станат част от изложба, която ще организираме в края на кампанията.

Можете ли да участвате в конкурса, ако не сте се включили в щафетата? Разбира се, но имайте предвид, че само натрупаният пиратски опит ще ви помогне да сътворите най-хубавата карта!

*Идеята за направата на картата е взета от „Наръчник на изследователя: Пиратски кораб“ (изд. ФЮТ)