Пиратът на кралицата: сър Франсис Дрейк

Една от най-най-любимите ми книги от детективската поредица в „Читателска щафета“ е „Пиратът на кралицата“.

Може би защото историите за пиратите винаги свързвам с нещо романтично…

Може би защото това е първата книга, в която действието се развива изцяло по вода…

А може би защото е готино да разбереш, че и пиратите са ставали благородници! Такава е и историята на сър Франсис Дрейк – смел мореплавател, принуден от испанците да се превърне в един от най-известните пирати на всички времена…

Развълнувани от „постиженията“ на Дрейк, тримата детективи се отправят на дълго пътешествие с Темпус – право към кораба „Златната кошута“, управляван от сър Франсис. В момента на приземяването си в 1579 г., децата откриват капитана в крайбрежната кръчма на Долорес. Въвлечен в тайнствен разговор за испанския кораб „Какафуего“ от лоцмана Фелипе, Дрейк взема съдбовно решение.

Отправяйки се на пътешествие по следите на среброто от Лима, сър Франсис не подозира, че на борда на неговия кораб се спотайва предател! Младите детективи – юнги забелязват тайнствените светлинни сигнали, подавани от борда на кораба към сушата. За съжаление, вахтеният Диего не открива никой, но децата остават нащрек, готови да заловят злодея.

Дали това е Уилям – вечно недоволният и подозрителен моряк, подлагащ на съмнение всяка преценка на Франсис Дрейк? Кой може да има интерес от залавянето на „Златната кошута“? Ще успее ли пиратът на кралица Елизабет І. да плени скъпоценния товар на „Какафуего“ и кой стои зад пъкления план за унищожението на капитана? Ааа, нищо не знам, честна пиратска!

И така, ето плюсовете на книгата:

-изключително интересна и увлекателна, пълна с морски бури и битки, смели пиратски трикове, както и със сандъци с галеони I Surrender!

– напрегнат сюжет, приковаващ вниманието до края Pray

– от кратките бележки в края разбрах на кого трябва да благодаря за част от любимата си храна – картофите Sweet Kiss

Минуси:

– ако бях котка като Кия, изобщо не би ми харесала идеята да плавам на кораб толкова време,

честно! Но понеже не съм… минуси за мен Н-Я-М-А!

Частта от историята, свързана със сър Франсис Дрейк не е силно засегната в учебния материал.
А трябва, ако трябва да съм честна, защото дори и пират, той осъществява второто околосветско пътешествие (след Магелан) и успява да спечели уважението на една истинска кралица!

[club]