Първи срещи с изкуството: Животните в творчеството на прочути художници

Животните често са любима тема на художниците и скулпторите – те са толкова разнообразни като видове, форми и нрав, а и обикновено нямат нищо против да служат като допълнение на основните сюжети. Но в книгата „Първи срещи с изкуството: Животните в творчеството на прочути художници“ (изд. „ФЮТ“) се срещаме с животните като главно действащо лице в платната на някои от интересните и талантливи творци като Анри Матис, Анди Уорхол, М. К. Ешер.

В уводната част на книгата авторката Сузи Брукс дава кратичко обяснение защо художниците харесват да изобразяват животни. Тя разяснява какви са видовете бои, с които бъдещите велики художници от 7 до 14 години могат да изпълнят художествените проекти, предложени по-нататък в книгата.

Достъпното и ясно пояснение на разликите и предимствата на различните видове боя е от полза и за възрастните, които не правят голяма разлика между водни и акрилни бои, сухи и маслени пастели, както и между видовете хартия, подходяща за различните проекти.

Основната част на книгата представя 12 световноизвестни творби на художниците Анри Матис, Едуин Ландсир, Александър Колдър, Жорж Брак, Едуард Бодън, М. К. Ешер, Хуан Мирò, Франц Марк, Анди Уорхол, Едгар Дега, както и индиански тотемни стълбове и китайски рисуван порцелан. Целта е да бъдат показани на читателите различни техники за рисуване на животни, като същевременно те научат повече за художника и за неговата творба.

Кратката, ясна и увлекателна информация няма да отегчи никого, дори напротив! Много е вероятно да се окажете в плен на търсачките за допълнителна любопитна информация и изображения на картини. Към всяка страница, представяща различен творец и неговия специфичен стил на работа, ще откриете прегънат лист, предлагащ да изработите собствен художествен проект, следвайки указанията стъпка по стъпка. Всеки от проектите е лесен за изпълнение и от по-малките деца, а инструкциите са толкова примамливи, че е вероятно и възрастните да влязат в ролята на художници, изработвайки рисувани чинии и тотемни стълбове или пък създавайки рисунки на цветни крави, пухкави зайчета и картини в стил „Ешер“.

В края на книгата авторката е предложила речник на някои от термините в изкуството, като е спазила правилото информацията да е ясна и разбираема. Освен това е включила цветен кръг с основните и допълнителни цветове, както и списък с необходимите материали за изпълнението на творческите проекти. Не е пропуснат и азбучният показалец, макар книгата да е толкова интересна, че след първото разглеждане читателят вероятно ще знае кой проект точно къде се намира и показалецът ще му се стори леко излишен.

Книгата „Първи срещи с изкуството: Животните в творчеството на прочути художници“ (изд. „ФЮТ“) е чудесен избор, ако желаете да внесете изкуството в живота на децата си. А е доказано, че развитието на естетически вкус от най-ранна възраст оказва благотворно влияние на човек в по-нататъшния му живот. Книгата е увлекателна, вдъхновяваща и ще предизвика малките творци да развихрят своето въображение, изпълнявайки лесните наглед художествени проекти, предложени от Сузи Брукс.

Докато творят, децата ще се запознаят и с някои от най-великите творци на нашето време, които са търсени и ценени от любителите на изкуството, но за съжаление понякога остават недотам познати на масовия зрител. „Първи срещи с изкуството“ е и името на поредица от три книги, които ще разкрасят всяка семейна библиотека. Прочетете повече за „Първи срещи с изкуството: Човекът в творчеството на прочути художници“.