Страхотните 5: Черната тайна на капитан Агли

Ако се чудите как да привлечете вниманието на малките любопитковци към книжките през лятната ваканция, на помощ ще ви се притече новата поредица за заплетени разследвания и непредвидими случки, подкрепени с много любопитни задачи – „Страхотните 5“ (изд. ФЮТ). Съчинени от Сибиле Рийкхоф, историите в тази поредица разкриват премеждията, на които се натъкват умните топрепортери на училищния вестник „СОВА“ – Алекс, Тони и Лаура с двете кучета Мини и Макс, а в първата книжка почитателите на пиратски приключения ще могат да се потопят в трюма на истински пиратски кораб и да разкрият черната тайна на капитан Агли.

Тони, Лаура и Алекс, силно притеснени от липсата на статии за вестника им, решават да посетят новооткрита изложба за пирати в местния музей. Музей?!? Ако и на вас ви намирисва на мухъл и скука, не прибързвайте със заключенията! Макар експозицията с пиратски револвери, стари сандъци и прашни морски карти да изглежда очарователна, палавият Тони скоро открива нещо по-интересно – врата с надпис „Влизането забранено!“, която сякаш те приканва да я отвориш и да се спуснеш по стълбите надолу. Докато издирват немирния си приятел, Лаура и Алекс установяват, че са се озовали в трюма на истински кораб, а старата дървена врата, през която са пристигнали, няма брава и връщането назад е Н-Е-В-Ъ-З-М-О-Ж-Н-О! Ами сега?

Трите деца и двете кучета нямат друг избор, освен да се присъединят към екипажа на най-страшния пират – капитан Агли. Задачата не е лесна, а да спечелиш доверието на пиратите изисква много качества, непознати на репортерите. Заговори, бунт на палубата и скрити съкровища; тайнствени карти и огромна тайна ще обгърнат екипажа като черно було и единствено находчивостта на трите деца ще ги изведе обратно у дома. Дали ще се справят с поставените задачи? Това зависи и от вас!

Поредицата „Страхотните 5“ предлага интересен игрови подход за читателите на възраст 7 – 9 години, които все още не обичат да се задълбочават в тежки сюжетни линии. Историите са много приятно разказани, главите са кратки и след всяка глава се предлага специална задача за читателя, провокираща вниманието и наблюдателността му. Независимо дали търси разликите във фалшифицирани бижута, дали трябва да открие несъответствието в прашна карта или да познае кои са предателите, малкият читател със сигурност ще се забавлява, докато трупа ценни качества и чете с разбиране.

Родителите също могат да се включат в четенето на книжките от поредицата, опитвайки се заедно с децата си да открият какво се е случило и как репортерите достигат до своите изводи. Уверявам ви, за големите читатели част от задачите ще се окажат доста по-трудни за разрешаване и ако си организирате състезание, нищо чудно децата ви да излязат победители!

Автор: Вал Стоева