Пекарна „Захар и канела“: Нови приятели

Харесвам кулинарни предавания и книги по готварство. Следя запалено готварските състезания по телевизията и събирам рецепти. Особено се впечатлявам и от деца, чието хоби е свързано с месене, разбъркване на куп съставки и печене. До момента на пазара ни се срещаха предимно детски книги с рецепти – „Малка сладка“ и „Малка соленка“ (изд. „Рибка“), книгите с рецепти на Червената шапчица и Снежанка (изд. „Софтпрес“), активните здравословни карти на изд. „Клевър бук“ и много други. На тези четива посветихме дори „Вкусна седмица“ преди време.

Онова, което наистина ми липсваше, бе детска книжна история, в която готвенето е основна част от повествованието. Новата поредица Пекарна „Захар и канела“ на Линда Чапмън (изд. „ФЮТ“) запълва празнината в книжния свят и превръща хобито на Хана Халет, готвенето, във важна съставка за намиране на нови приятели и усвояване на житейски уроци.

„Не стига само да мечтаеш, действай! Чували ли сте тази поговорка? Тя е една от любимите ми…“

„Нови приятели“, книга първа от поредицата, ни среща с Хана и семейството й. Момичето живее с майка си, която дълго време е загърбвала страстта към сладкарството, за да отгледа дъщеря си след ранен развод. Когато срещат Марк, животът на двете се преобръща – любов от пръв поглед, женитба и… семейството, в което има и две 4-годишни близначки, се премества в малкото градче Ашингъм, за да може майката да отвори своя собствена пекарна и да следва мечтите си.

Книгата ни изпраща в разгара на оживена подготовка – за отваряне на пекарна „Захар и канела“ и за тръгването на Хана в ново училище. Всичко изглежда много стресиращо – героинята се притеснява дали начинанието на майка й ще потръгне, дали ще си намери приятели. Негативните емоции тя усмирява чрез любимото си занимание – приготвянето на хляб и сладкиши.

Авторката разкрива, че започването на нов бизнес изисква много усилия. Майката на Хана става сутрин в 5 часа, за да напълни витрините с вкусни видове хляб (с квас, франзели, бял селски и др.), понички, кроасани, мъфини и какво ли още не. За съжаление, първата седмица е пълен провал и семейството е на ръба на силите. Решена да помогне на майка си, креативната страна на Хана я кара да подготви план за рекламиране на пекарна „Захар и канела“.

Междувременно момичето се запознава с Миа – тя е свита, не проговаря и дума, но Хана разбира инстинктивно, че си е намерила сродна душа, луда по готварството. Постепенно двете стават приятелки, но Миа категорично отказва да общува с другите момичета, с които Хана се сприятелява. Главната героиня е изправена пред предизвикателството да запази всичките си нови приятели и да помогне на майка си да сбъдне своята мечта.

Ако ви се струва, че поредицата ще е момичешка и глуповата, ще допуснете сериозна грешка. С особено внимание и желание да вдъхновява читателите, Линда Чапмън разказва историята на обикновено семейство, което решава да поеме по нов път и умело представя предизвикателствата, с които Хана и семйството й се сблъскват. Новото начало винаги е плашещо, но дали нещата ще потръгнат добре, до голяма степен зависи от нагласата ни и от усилията, които сме готови да положим. Именно в това успява да ни убеди писателката.

Образите в книгата са пълнокръвни и представят различни типове хора:

  • общителната Хана (родена на 1 август, зодия Лъв), която кипи от енергия и се вписва лесно навсякъде;
  • свитата Миа (зодия Риби), която не знае как да общува с другите и затова е считана за твърде странна;
  • майката, която решава да следва мечтите си и работи здраво за това, но все пак намира време и за семейството си;
  • продавачката Пола, която води курсове по бели денс и си пада по хороскопи (всичко за зодиите може да научите от нея ;)).

Интересният сюжет е поднесен в превод на български от Екатерина Митренцева и е допълнен от приятните опростени илюстрации на Кейт Хиндли. Тъй като писателката ни убеждава, че надникваме в сладкарския бележник на Хана за сладкиши, печива и разни други работи, илюстрациите на Хиндли помагат да помним, че героинята е на 10 ¾ години.

А онова, което смятам за черешката на тортата, са самите бележки на Хана – съвети за декориране на торта с фондан стъпка по стъпка, идеи за привличане на клиенти, как се прави квас и куп подобни полезни идеи и хитринки, свързани с кулинарията и не само. Ето любимата ми рецепта за приготвяне на вкусни маслени бисквити:

Поредицата Пекарна „Захар и канела“ на Линда Чапмън (изд. „ФЮТ“) ще стане любима на всички млади дами от 8 години нагоре, които обичат да творят, да готвят и имат нужда от съвети за справяне с житейските предизвикателства. „Нови приятели“ поставя ударно начало, зарежда с оптимизъм и енергия за сбъдване на мечти!

Автор: Вал Стоева