„Червената шапчица и градът“ – история за вълк в нов облик

Приказната история за Червената шапчица се среща в хиляди разновидности: адаптиран текст, с/без илюстрации, панорамни книги, театрални постановки, анимационни филми и какво ли още не. Идеята за момиченцето, което трябва да научи уроците си по метода на пробата и грешката, е провокирало много творци да променят образите на героите, да експериментират, но да запазват посланието, че е хубаво да мислим разумно и да сме предпазливи.

„Червената шапчица и градът“ от Мари Войт (изд. AMG Publishing) представя нова, съвременна версия на класическия текст. Свежа, различна и провокативна, книгата идва тъкмо навреме, за да напомни най-вече на родителите, че вълците в живота не винаги са хора – понякога могат да приемат облика на модни парцалки, плашещи новини или вредна храна, която ни отклонява от истински важното.

„Имало едно момиченце на име Червената шапчица, което живеело с майка си и любимото си куче Уди в покрайнините на Вълчия град.“

Съвсем очаквано, майката изпраща дъщеря си да занесе на бабата вкусна торта и да не се отклонява от алеята с червените цветя.

Докато героинята върви през града и спазва напътствията на майка си, тя непрестанно вижда сиви хора, забили погледи в сивите си мобилни устройства с емблема на вълк; сива тълпа, тъпчеща промо фаст фууд меню в сивата си паст.

По пътя момиченцето огладнява и изяжда цялата торта за баба си. Притеснено, то тръгва да купи цветя и обещава на любимото си куче, че ще се върне след минутка. Но в дебрите на Вълчия мол Червената шапчица вижда магазини за играчки, модни дрехи, лакомства и вестници със страховити новини.

Всичко това я омайва и тя неусетно се изгубва.

„- О, Вълчи град, какви ослепително красиви играчки имаш!

– Това е, за да те заслепя с тях.

– О, Вълчи град, какви шокиращи новини имаш!

– Това е, за да те уплаша с тях.“

Следвайки модела на вълшебната приказка, Мари Войт изпраща на своята героиня спасител – малкото й кученце Уди. То успява да събуди Червената шапчица и да й припомни всички неща, които истински цени и обича. Така пред нея се открива и пътечката до къщата на баба й, където двете обсъждат всички прекрасни неща, които биха могли да направят заедно в града.

„Червената шапчица и градът“ е страхотна картинна книга, която напомня, че вълшебните приказки винаги са имали за цел да помагат на малки и големи да разпознават опасностите и да си изграждат отговор. Образът на вълка, обикновено възприеман като опасен индивид, тук е представен от писателката и художничка Мари Войт в нова форма, която показва ясно, че опасностите в днешно време са не по-малко страшни.

В книгата художничката залага на сиво, черно и червено и рисува картини, които говорят сами на децата. Макар образът на класическия вълк да липсва, заигравките с рошави блокове и спирки, ескалатор с остри нокти или червени цветя под формата на сърце подсъзнателно изпращат сигнали за опасност/безопасност на читателя. Контрастите в цветовете превръщат разглеждането на книгата в истинско приключение, а дребните детайли гарантират откриването на нови и нови послания при всяко следващо четене.

Онова, което ми хареса най-много, е идеята на авторката, че всички живеем във Вълчи град, но все пак само ние можем да изберем какво да правим в него. Стига да знаем, че ни дебне и да не се поддаваме на масовите изкушения. Тази версия на приказката за Червената шапчица вече е вписана в графата с любими четива и ми се иска да я прочетат всички родители, които отглеждат децата си с фаст фууд, смятат купуването на нови и нови безполезни играчки за израз на най-висша родителска обич, а страховитите новини заливат тях и децата им от новинарските емисии.

Книгата е с твърди корици и голям формат, което гарантира издръжливост при многократно четене. Тя е чудесен подарък за любители на приказките, за почитатели на хубавите илюстрации и за всеки, който понякога губи пътечката с червените цветя от поглед. Но най-вече е за мъниците, които имат правото да са подготвени за света.

Книгата се предлага за предварителна поръчка през сайта на изд. AMG Publishing и при поръчка до 14.08.2018 г. ще пристигне при Вас с подарък: