Изкусително-вкусни рецепти на „Малка сладка“

Май всички обичат готварската книга „Малка сладка“ (изд. „Рибка“) 🙂 Интересът на екипа ни към приготвяне на рецепти от нея бе феноменален, но в крайна сметка жребият определи за късметлии-готвачи Мая и Лора, Цветомира Дукова и група малчугани с капитан Ваня Златева. Ето какво приготвиха те:

Мая и Лора

Лора споделя, че кулинарните пътешествия на дъщеря ѝ в страната на „Малка сладка“ са чести. Имат си любими рецепти и са изпробвали почти всичко, предложено в книжката от Кристина Тужарова. Инструкциите са лесни и 5-годишната Мая успява да се справя и сама със спазването на последователността им (стига мама да ѝ ги прочете).

Днес двете са решили да представят едно по-соленичко предложение (стига толкова сладкиши, че Пук и Чук ще пируват до насита!) – миничийзкейк „Сиренада“. В краткото видео двете дами ни показват какво се е получило: 

Цветомира

„Вкусната седмица“ е истинско книжно-кулинарно предизвикателство, но по-важното е, че успява да обедини двете ми любими хобита – книгите и вилнеенето в кухнята… – споделя Цвети. – Избрах си да приготвя нещо от детската готварска книга на Кристина Тужарова „Малка сладка“ (изд. „Рибка“). Но какво точно? Отворих книгата по средата и какво да видя – смутита!

Чудесно –  смутитата са вкусни, полезни, бързи и лесни за приготвяне. Първата рецепта, която Цвети е избрала, е за бананово смути с ягоди. Необходимите съставки са банани, ягоди, сок от ябълки, мед. Сокът от ябълки е прясно изцеден.Търсенето на ягоди през зимата се явява лека пречка, но като изобретателен готвач Цвети ги заменя с домашно приготвено сладко от ароматни диви ягоди. А накрая ни споделя, че си има и една тайна съставка, която издава само на нас: смляно ленено семе. То е много полезно, но и изключително вкусно. Ето снимки от приготвянето на смути № 1:

Втората рецепта е за бадемово смути. Продуктите, които Цвети използва, са прясно мляко, смлени сурови бадеми, банани. Сухият джинджифил, предложен в оригиналната рецепта, не преминава одобрението на нашия мастър шеф, но вие все пак може да пробвате и с него. Ето снимки и от приготвянето на тази бърза и вкусна рецепта:

„Смутитата станаха изключително вкусни. Бяха консумирани бързо и безразсъдно! Опитайте и вие!“ – приканва Цвети Дукова.

Отборът на Ваня

Ваня е от хората, които обичат пълна къща с гости и никак не се притесняват да поканят група деца да се вихрят в кухнята им. А коледните празници предлагат безброй подобни възможности. Ето как нейният отбор успява да приготви шоколадови мъфини „Шоко-ко“ и джинджифилови курабийки „Джинджъринджър“ по рецептите на Кристина Тужарова в снимки:

Виждате, че готвенето може да е истински забавно. Освен това е и образователно – докато се учат да измерват необходимите продукти, децата овладяват математиката. Следването на инструкции учи на последователност и планиране (доста ценни умения и в училище, и в професията). А незабравимите спомени не могат да бъдат вкарани в никаква учебна програма!

Не пропускайте и другите ни кулинарни предложения в специалната категория „Вкусна седмица“ 2016.