Познай героя: ден 10 – хатифнатите

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНИТЕ“.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Първата ни седмична награда грабна Стефан Ганчев, а кой ще е вторият късметлия, ще разберем само след няколко дни!

 Познайте кой е героят на снимката:

Хатифнатите са безмълвни същества, които вечно странстват. Единственото нещо, което ги вълнува, е достигането на хоризонта – а в момента, в който го достигнат, те отново започват своето странстване. Белите хатифнати са без лица, глухи и неми. Не им е необходимо да се хранят или да спят. Те се събират на големи стада и вибрират от енергията си. Нищо освен броденето не ги вълнува.

Хатифнатите наподобяват на тънички гъби. Техните големи, нефокусирани очи променят цвета си в зависимост от обкръжението. По време на гръмотевични бури, те се зареждат с електричество и тогава е най-разумно да ги избягвате.

Хатифнатите се споменават още в първата книга от поредицата – „Малките тролове и голямото наводнение“, като причина татко Мумин да тръгне по белия свят.