Познай героя: ден 1 – Муминтрол

 Запознахте ли се вече с Муминтрол?

Той е дружелюбен сладур, заинтересован от всичко, което види. Светът е пълен с любопитни неща за изследване, но Муминтрол най-много от всичко обича да събира камъни и миди. Също така той обича морето, както и цялото муминско семейство.

Много личности идват и си отиват от муминската къща, а Муминтрол винаги се радва да прекара време с приятелите си. Той вярва безрезервно в тях и става притеснен, ако някой е нещастен. Самият той е доста чувствителен, но не и злопаметен.

Муминтрол смята Муминската долина за най-безопасното и интересно място в целия свят. Тъкмо затова е толкова любопитен и смел – защото може да изпълни желанието си да разбира странните неща и шантавите същества, без да се налага да се страхува от тях. Единственото нещо, което кара Муминтрол да се чувства наистина зле е, когато е оставен самичък.

Муминтрол е мечтател и мислител, а бродягата Снусмумрик е негов най-добър приятел. Всеки ноември, когато Снусмумрик се отправя на юг за зимата, той оставя на Муминтрол специално писмо, в което обещава да се завърне в Муминската долина в първия ден от пролетта.

Муминтрол обича мама Муминка и семейството си най-много от всичко. Няма проблем, който мама Муминка да не е в състояние да разреши. А когато татко Мумин измисли добро извинение за приключение, Муминтрол винаги е нетърпелив да поемат напред. Когато госпожица Снорк му става приятелка, той научава, че любовта понякога те кара да се чувстваш горестен и дори откровено тъжен.

Срещаме Муминтрол още в първата книжка на Туве Янсон – „Малките тролове и голямото наводнение“. Той не се превръща във възрастен герой с развитието на поредицата за муминтролите, но доста израства в книгата „Омагьосаната зима“.

Лесно ще разпознаете Муминтрол: просто потърсете закръгленото му и пухкаво тяло и туфата с косми на върха на опашката му. А колкото до останалото, всички муминтроли имат големи очи и малки уши.