Кой се крие зад тайния пират Сам Силвър?

Лесно е да се запалите по приключенията на тайния пират Сам Силвър, който магически се връща 300 години назад във времето на борда на пиратския кораб „Морски вълк”. Питали ли сте се обаче кой стои зад момчето таен пират? Виновникът не е един. Всъщност става дума за двама „съучастници” – британските авторки Джан Бърчет и Сара Воглър.

Двете споделят за себе си в телеграфен стил:

Джан Бърчет: „Отраснах в Есекс заедно с по-малкия ми брат. Първата история, която написах, разказваше за това как плюшеното ми мече отива да плува и се разплаква, защото козината му се измокря. Все още живея в Есекс и съм горда от това. Живея с цялото си семейство, две морски свинчета и котката ни Холи.”

Сара Воглър: „Здравейте, аз съм Сара и винаги съм обичала четенето и писането на истории. Живея в Лондон със семейството си и нашия котарак Синбад. Всъщност трябва да се каже, че Синбад живее в Лондон с Воглърови, неговото семейство, защото той командва в къщата.”

А ето и техните отговори на някои въпроси, които вълнуват почитателите на Сам.

Откъде ви хрумват идеите?

От много места: дочути разговори, сънища, реплики на децата ни, традиционни приказки… Списъкът е безкраен.

Колко книги сте написали заедно?

При последното преброяване бяха сто и петдесет – скоро очакваме да излязат от печат още.

Кога започнахте да пишете заедно?

Започнахме през 1995 г. когато и двете установихме, че искаме да пишем истории за деца.

Коя е първата ви публикувана книга?

„Вратарят призрак” – за призрака на един футболен вратар, който се заема да тренира Тигрите (отбор във възрастова група до 11 години), когато редовният им треньор не е на разположение. Излезе точно на време за Световното първенство през 1998 г. и за нас беше много вълнуващо да я видим по рафтовете в книжарниците.

Кои бяха любимите ви истории като деца?

Сара: Четях много книгите на Инид Блайтън, особено „Великолепната петорка”, както и една книга със заглавие „Ловците на съкровища” (The Treasure Hunters).

Джан: Любима ми беше „Приключенията на прасето Сузи” (The Adventures of Susie Pig), а обичах и „Мечо Пух” (и все още го обичам!).

*За статията е използвана информация от сайта на Бърчет и Воглър – http://www.burchettandvogler.co.uk/.

 Автор: Лора Филипова