Приключенията на мотовете: книга от сърце

Добре дошли в Мотилия – Страната на мотовете! Това е кралството на 17, 852 мотове – „чудати древни същества“, малки и пухкави. Начело на Мотилия е принцеса Пагу – „искрящо бяло-розова“. Мотовете живеят в гардеробите на хората, имат големи и изразителни очи и рачешка щипка вместо лява лапичка. Те са винаги усмихнати и позитивни, живеят стотици години и стават пълнолетни на 45. Мотовете са невидими за хората, освен за онези, на които имат доверие. Мотовете „сменят цвета на козината си според настроението си и според настроението на хората“. Когато са ядосани или притеснени, мотовете пръцкат, а любимият им филм е „Казабланка“.

Главният герой в „Приключенията на мотовете“ (изд. Мотове ЕООД) е малкият мот Мукс, както и малкият Бобо – будно хлапе, което се запознава със света на Мукс и мотовете благодарение на дядо си Доди. Ще се запознаете още и с Гула, най-добрият приятел на Мукс, както и с лакомия Пинки.

Един ден всички мотове са привикани спешно от принцеса Пагу. Новините са обезпокоителни: хората са станали все по-сиви и потиснати, вглъбени в себе си и в проблемите си, „твърде заети “ и вманиачени по новите си електронни придобивки, забравили да се радват на малките неща от живота, „на чудесата отвън“. А това се отразява на мотовете, защото когато хората не са в хармония със себе си, мотовете посивяват и има опасност да изчезнат от света на хората. Някой трябва да измисли план как да направят хората отново щастливи, а спасителят се оказва малкият Бобо. Чудодейният му план пък носи гръмкото име „Ново Утре“.

Дали обаче мотовете и Бобо ще успеят да спасят хората и да им напомнят за важните неща в живота или някой ще им попречи? Каква е цената за една искрена усмивка и как се печелят нови приятели? Всичко това ще разберете в увлекателната книжка за „Приключенията на мотовете“!

Най-искрено признавам, че силно исках да прочета произведението на Радостина Николова, привлечена от външния й изящен вид. Личеше си, че някой много се е постарал книжката да изглежда като малък, блестящ диамант, грабващ окото. А и имах някакво странно усещане, че „Приключенията на мотовете“ ще бъде чудесна във всяко отношение и ще ми остави траен спомен в съзнанието. Оказах се напълно права! Възхитена съм от идеята за текста, написан от младата авторка! Толкова е актуален, толкова смислен и поучителен!

Прекрасните авторови илюстрации на Мелина-Елина Бондокова са изключително живописни и вдъхновяващи. През цялото време, докато четях, бях усмихната и позитивно настроена. На няколко места направо се смях с глас! Чувствах се сякаш чета за първи път някоя от любимите ми детски книги – толкова прелестна, забавна и добре разказана история! Просто няма как да не ти влезе под кожата! Тази книга е писана със сърце!

Когато стигнах до края, бях приятно изненадана от бонуса във вид на „житейски мъдрости и глупотевини на мотовете“, както и от хубавите картинки за оцветяване в задната част на книгата. Но най-чудесно беше да науча, че „Приключенията на мотовете“ всъщност ще бъде поредица и скоро ще има нова книжка! Което ме навява на мисълта, че би било още по-прекрасно историята за мотовете да се превърне и в анимация!

„Приключенията на мотовете“ е наистина прекрасен пример за това как трябва да се случват нещата в съвременната българска литература за деца, макар че, повярвайте ми, книжката става за подарък и за възрастни, запазили детското в себе си. 🙂 Защото тази малка книга определено носи в себе си много голям потенциал да се превърне в една от най-великите и любими книжки на малки и големи!

Официалната страница на книжката във Фейсбук можете да откриете тук, а официалният сайт на „Приключенията на мотовете“  е: http://motove.com/

Книгата е номинирана за наградите „Бисерче вълшебно“ 2014 и ако Мукс, Бобо и Пинки ви оцветят живота в розови краски, не пропускайте да ги подкрепите от 19.03. до 30.04.2014 г.!

Автор: Милена Трендафилова