Пиратски приключения на острова на скелета

Има ли момче (а защо не и момиче?), което да не иска да се носи по вълните с бърз пиратски кораб начело със смел капитан в преследване на съкровище? Сигурно има и такива деца, но не вярвам да са много. А какво да правим ние останалите? Съвременните пирати, да речем от Сомалия, са печално известни и не искаме да приличаме на тях.

Най-доброто решение за внезапна треска по пиратския живот е да се зачетеш в книга, която разказва за пирати. „Островът на скелета” от поредицата за тайния пират Сам Силвър е много подходяща за целта.

Той е момче, което живее в Бекуотър Бей, и трябва да помага в ресторантчето за риба и картофки на родителите си. Тези скучни задължения обаче остават на заден план, когато Сам намира на брега запечатана бутилка. Вътре има съобщение за скрито съкровище от някой си Джоузеф Силвър (предполагаем пра-пра-прадядо?!) и златен дублон. Монетата е вълшебна и пренася момчето триста години назад във времето на борда на истинския пиратски кораб „Морски вълк”.

На Сам Силвър никак не му е лесно. Първо трябва да спечели капитана и екипажа на своя страна и да ги убеди, че писмото на Джоузеф Силвър е истинско. После трябва да открие Скалата на акулската перка някъде на изток от Тортуга, като се пази от хората на губернатора, конкуренцията от амбициозни и безмилостни пирати, а и от някои членове от екипажа на „Морски вълк”, които никак не го харесват.

Авторите Джан Бърчет и Сара Воглър успешно ни пренасят в Карибско море по времето когато го кръстосват пиратски кораби и търсенето на скрити съкровища си е в реда на нещата. За 6-годишния ми син беше много лесно да се идентифицира със Сам Силвър, а илюстрациите и картата на Карибско море допринесоха за пиратската атмосфера. Аз лично много се забавлявах със загадъчният член на екипажа на „Морски вълк” – Синбад.

Сега вече знаем какво означава да минеш по дъската и че жените носят нещастие на пиратски кораб. Всъщност нямаме търпение да се впуснем в следващо приключение със Сам Силвър, защото сме убедени, че който веднъж е търсил съкровище с шайка пирати, непременно ще иска да го направи пак. Дори и пра-пра-прадядо му да не е бил морски разбойник!

Прочетете и ревютата на Вал Стоева за „Островът на скелета“ и „Корабът призрак“.

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и през пролетта на тази година ще имате възможност да гласувате за нея, ако сте фенове на приключенските книги за пирати!

Автор: Лора Филипова