Как чете…Милица Каменова

Примерът на връстниците е с най-голямо въздействие върху поведението на децата, затова решихме в новата рубрика „Как чете…“ да ви представяме читателските навици на четящите деца. Както сами ще се убедите, отговорите им са много интересни и освен това са възможност да научим от първа ръка защо, как, какво и къде обичат да четат.

Първият ни участник е Милица Каменова от Монтана.

Представи се? Казвам се Милица Красимирова Каменова. На 15 години съм и уча в ПМГ „Св. Климент Охридски“. Имам много различни хобита и едно от тях е четенето, но не се определям като много четяща, обратно на това, което повечето „искрено“ споделят. Чета всякакви жанрове книги, препоръчани от някой или просто хванали ми окото в книжарницата/библиотеката.

Какво са книгите за теб? Книгите за мен са начин да се откъснеш от реалността поне за миг и възможност да развиеш своето въображение.

Какво четеш в момента? В момента чета книга с името „Крадецът на книги“ от Маркъс Зюсак.

Коя е любимата ти книга? Останала още от детството ми това е книгата на Роалд Дал „Чарли и шоколадовата фабрика“. Изобщо всички негови книги като „Матилда“, „Чарли и Големия стъклен асансьор“, „ГДВ“ винаги са били и ще бъдат любими мои книги.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Не мисля, че има определено място, където да обичам да чета най-много. Когато съм на шумно място (пътувам или чакам някой) и случайно нося книга в себе си, просто слагам слушалките си и си пускам музика (по този начин се изолирам от всички, защото шумът от околните ми пречи да се потопя напълно в книгата). Но когато съм вкъщи, например, просто се свивам в единия край на леглото и чета.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Да, определено бих искала да приличам на Хари Потър. Всичко в неговия живот е толкова интересно, вълнуващо и пълно с магия (съществуването на магията – детска мечта, за която и сега мечтая).

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Разбира се. С приятелите ми не винаги имаме сходен вкус за книги, но никога не отказваме да поспорим „ЗА“ или „ПРОТИВ“ за някоя книга. Приемам техните препоръки винаги, защото те ме познават много добре и ми препоръчват книги, които смятат, че ще ме заинтересоват.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?  Като една тийнейджърка бих препоръчала Джос Стърлинг, Лорън Кейт и Стефани Майър, но като възрастен бих препоръчала Агата Кристи и Джон Кехоу (макар още да не съм довършила неговата книга „Подсъзнанието може всичко“).

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не, дори мисля, че книгите без илюстрации са по-интересни, защото ти дават възможността да си представиш всичко, използвайки въображението си, а илюстрациите само те разсейват и развалят картината, която вече си изградил.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Всъщност с всяка книга е различно. Ако книгата е разделена на истории и всяка една история е нова глава, предпочитам да я прочета до край, но ако книгата е едно цяло и главите са просто имена, поставени само да обозначават нещо, каквото и да е то, то за мен не е проблем да не дочета дадена глава, преди да оставя книгата. И все пак всичко зависи от интереса ми към дадената книга.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров и защо?  Бих взела книгата „Тарзан на маймуните“, защото мисля, че малко или много ще ми е от полза за оцеляването, а и кой не обича Тарзан.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Ако срещна непозната дума, когато съм сама, проверявам значението й в интернет, ако не, просто питам човека до мен.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, и то с голямо удоволствие. Всеки път когато отида там прекарвам часове, заровена в книги, търсейки най-интересната сред най-интересните.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Разбира се, че за удоволствие. Смятам, че нито една книга не трябва да се чете по задължение, защото тогава читателят не може да разбере напълно нейния смисъл и не вниква в съдържанието й.

Ако искате да споделите какво са книгите за вас и да покажете на връстниците си, че четенето е яко, можете да го направите тук.