Скелет в леда на Антарктида

Антарктида, негостоприемна за хората, но със сурова красота, има силна притегателна сила за мен от детските ми години. Никога няма да ми омръзне да чета истински героичните истории за достигането на Южния полюс, описания на уникалните природни забележителности и фауна на този континент. Затова започнах да чета „Скелет в леда“ (втора книга от поредицата „Търсачи на съкровища“ на изд. ФЮТ) с особен трепет, тъй като в нея дестинацията на луксозния круизен кораб „Фантазия“ е точно Антарктида.

Тримата приятели, компютърният фен Лука и близнаците Ник (любител на риска и реда) и Феня (творческа личност с уклон към хаоса) на борда на „Фантазия“ също като мен са пленени от тази земя на крайностите и с непърпение очакват екскурзиите до различните заливи и острови и посещенията в бивши китоловни станции и научни бази. Интернет отново им предоставя изобилие от интересна информация – за климата, изследователските станции, полярните изследователи, пингвините, китовете, тюлените и какво ли още не.

Първата спирка на туристите е вулканският остров Дисепшън където наблюдателният Лука забелязва полускрита лодка зодиак, а на мястото няма други посетители. После в изоставена барака открива изпаднал в хипотермия мъж на ръба на смъртта.

Загадката се заплита още повече когато от изследователската станция „Поларис“ предупреждават капитан Бромюлер да не акостира в залива Парадайс заради лошото време. В това има нещо съмнително, а за капак Ник, Феня и Лука неразумно се изгубват в ледената пустош и са въвлечени в опита за похищение и кражба на двама маскирани мъже. Децата трябва да се борят за живота си, а за радост на читателите напрежението и опасността непрекъснато растат.

====================================================================

Първата книга от поредицата на Фабиан Ленк „Търсачи на съкровища“ даде заявка за динамично четиво в комбинация с интересни факти. „Скелет в леда“ затвърди впечатленията ми. Разплитането на загадката с премръзналия мъж води читателя през множество перипетии и обрати и всичко това на фона на враждебната и смъртоносна антарктическа арена.

Допълнителната информация в края на книгата безспорно е едно от достойнствата на поредицата и присъства и тук. Можете да прочетете историята за откриването на Антарктида, опитите за покоряване на Южния полюс, надпреварата между Амундсен и Скот, множеството полярни изследователски станции, фауната и съкровищата, които се крият в леда. А аз съм готова да се обзаложа, че интересът на много от младите читатели към белия континент няма да спре дотук. А това значи, че Ленк е свършил отлично работата си по разширяване интересите на децата и засилване на стремежа им към знания.

Автор: Лора Филипова