Изложба „Туве Янсон – живот и творчество” в Русенската библиотека

Изложба „ТУВЕ ЯНСОН – ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО“ ще бъде открита на 28 октомври 2014 г. от 11.00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Тя e посветена на 100-годишнината от рождението на финландката и се организира съвместно с Посолството на Финландия в България.

Експозицията ще представи внушителната кариера на Туве Янсон като художник, илюстратор, карикатурист и създател на мумините и техните приключения. Изложбата обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката. Специално място е отделено на мумините – симпатичните литературни герои, които й носят световна слава и любов.

Като съпътстващо събитие на 1 ноември от 11.00 ч. в Русенската библиотека ще бъде прожектиран документалният филм „Хару – остров на уединението“, който  разказва за място, където Туве Янсон прекарва част от живота си.

Повече за живота и творчеството на голямата писателка можете да научите от нейната биография, „Туве Янсон. Думи, образи, живот”, дело на проф. Буел Вестин.

Вижте и нашите ревюта на книгите за муминтроловете: „Малките тролове и голямото наводнение”, „Кометата идва“, „Цилиндърът на магьосника“„Мемоарите на татко Мумин”, „Тайнството на юни”, „Омагьосана зима”, „Невидимото дете”, „Татко Мумин и морето” и „В края на ноември”.