Туве Янсон – работа и любов

“Туве Янсон. Думи, образи, живот” (ИК „Жанет 45”) е книга, която чаках с нетърпение заради любовта ми към муминтроловете, а напоследък и към книгите й за възрастни. Любовта ни определено не беше от пръв поглед, но веднъж влязла под кожата ми, читателският ми апетит нямаше утоляване.

Професор Буел Вестин е направила прецизно, задълбочено и широкообхватно изследване на живота и творчеството на Янсон. Представила е всяко значимо събитие в живота на Туве и е опитала да даде тълкувание на мотивите и движещите сили за твореца. Смятам, че до голяма степен се е справила.

Авторката започва от самото начало и следва хронологията в живота на Туве Янсон. Всичко е тук – разширеното семейство, детството като дъщеря на скулптор и графичка, волните лета, страстта към островите и строежите, карикатурите по време на Втората световна война, рисунките, обучението в Париж, любовите, разочарованията, неспирната работа, муминската слава, пътуванията, вечната кореспонденция с роднини, приятели, почитатели и издатели.

“Туве Янсон. Думи, образи, живот” е изпъстрена с цитати от писма и интервюта на Янсон, което позволява да се долови автентичният й глас. В книгата присъстват и копия на множество рисунки, карикатури, илюстрации, факсимилета на писма, рисувани картички, картини и стенописи на Туве, както и нейни снимки. Книгата е изключително ценна и като справочник заради множеството подробни списъци на използваните материали и показалци в края й, а работата на преводачката Анелия Петрунова е безукорна.

Всичко това избистри представата ми за Туве Янсон до три характеристики – невероятна работоспособност, буйно въображение, смелост да се изрази извън общоприетите стандарти.

Авторката отделя голямо внимание на прехода на Туве Янсон от муминските книги към книгите за възрастни. Муминтроловете стават неин отличителен знак и отварят пътя й към световна слава. Накрая обаче се превръщат в затвор за стремежите й да се изрази извън техния контекст, да бъде възприемана не само като майката на муминтроловете. Ако харесвате като мен муминското семейство заради уюта, спокойствието и сплотеността им, може да погледнете малко скептично на твърде философските анализи на Вестин за смисъла, вложен в тях от създателката им. Все пак става въпрос за творби за деца! Но пък и не мога напълно да отрека, че този сериозен пласт в муминските книги съществува.

Сериозният биографичен труд на Буел Вестин за Туве Янсон успява да преведе читателя през живота на един изключителен творец, със значим принос и в литературата, и в изобразителното изкуство, без да го отегчи и за момент. Творец, който упорито търси своя път без да жертва свободата и усамотението си (доколкото е възможно).

За финал ви предлагам абсолютно клише! „Туве Янсон. Думи, образи, живот” е задължително четиво за всеки неин почитател, независимо дали харесвате муминтроловете, творбите й за възрастни или картините. Излишно е да ви казвам, че след това ще искате да (пре)прочетете всичко написано от Туве Янсон и прочитът ще е много по-ценен заради придобития вътрешен поглед към живота и личността й.

Припомнете си Муминската долина и нейните обитатели с „Малките тролове и голямото наводнение”, „Кометата идва“, „Цилиндърът на магьосника“„Мемоарите на татко Мумин”, „Тайнството на юни”, „Омагьосана зима”, „Невидимото дете”, „Татко Мумин и морето” и „В края на ноември”.

Автор: Лора Филипова