Елиза Гуера: „Без книгите животът ни би бил много по-ограничен“

Елиза Пуричели Гуера живее в Италия, но нейните герои достигнаха до нашите земи и дори се включиха в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Червенокосата чаровница Минерва Минт и нейните приятели Рави и Томазина („Приключенията на Минерва Минт“, изд. ФЮТ) станаха и наши любимци, затова решихме да научим повече за тях, за детските книги и за писателското вдъхновение на Елиза Гуера. Ето какво ни разказа тя:

Като дете… непрекъснато четях и измислях различни начини да продължа историите, на които се натъквах, защото не исках да свършват.

Играех на… клуб, който създадох с двамата ми най-добри приятели – точно като в книгите за Минерва. Търсехме приключения, но за съжаление в Милано нямаше толкова много загадки за разрешаване, затова си ги измисляхме сами!

Като дете не ми разрешаваха да гледам много дълго телевизия, затова понякога го правех тайничко от родителите си.

Не обичах да ям… зеленчуци и особено грах.

Мечтаех… да разрешавам истински загадки и да се превърна в известен детектив.

Четях… много криминални и страшни истории, както и всички книги на Астрид Линдгрен.

Моята любима героиня от детските книги бе Пипи Дългото чорапче, защото бе толкова силна и независима, а и си имаше маймунка!

Героят от детските книги, който никога не бих искала да срещна, е Круела Де Вил от „Сто и един далматинци“.

Книгата, която ненавиждах, бе Misunderstood на Флорънс Монтгомъри, защото ме накара да плача ужасно много.

Ако можех да пътувам във времето, най-напред бих отишла в Лондон във времето на викторианската епоха, в кралството на Дикенс, мъглата и Шерлок Холмс.

Да пишеш за деца е… нещо, което ми позволява като възрастен да преживея всички приключения, за които мечтаех като дете. Минерва например е онова младо момиче, което ми се иска да бях. Тя никога не се предава. Нищо не я обезкуражава, тя посреща всичко с ентусиазъм и не се интересува от мнението на хората за нея. Като дете бях много срамежлива и сега Минерва се противопоставя на това.

Най-странното нещо, което си чула от твой почитател? Едно момченце ме попита дали вила „Гущер“ наистина се намира в Корнуол, а аз му отговорих: „Отиди и провери – може и да е там наистина!“

Четеш ли детски книги днес? Да, и то много!

Кой е любимият ти съвременен автгор на книги за деца/възрастни? Обичам Филип Пулман, автор на трилогията „Тъмните му материи“. Колкото до автор за възрастни – много е трудно да избера само един… В момента чета Хилари Мантел, която написа историческия роман „Вълци“ и спечели наградата Букър.

Какво те вдъхновява да пишеш за деца? Смятам, че все още притежавам богато въображение – същото, което вдъхновяваше създаването на различните игри, споделени с приятелите ми в детството. Харесва ми и свободата, която писането на детски книги дава – да се съчетават различни жанрове в една история: криминален, приключенски, детективски, комедиен… но детективската част ми допада най-много!

Има ли около теб деца, на които четеш ръкописа преди отпечатване? Малката ми петгодишна племеничка Анита изслушва историята предварително и ако нещо не й хареса, незабавно ме уведомява.

Как събираш идеи за книгите си? Появяват ли се те като светкавица или внимателно обмисляш къде да ситуираш действието?  Идеите идват тогава, когато най-малко ги очаквам, особено когато се возя с влак или се разхождам: понякога е просто име като Минерва или линия, или място. Дамската ми чанта е пълна с бележчици, на които си записвам идеите. Добрите оцеляват и тогава започвам да мисля за сюжет, но без да планирам прекалено много – оставям въображението ми да си свърши работата.

Живееш в Италия, но твоята героиня Минерва Минт пребивава в Корнуол, Великобритания. Защо реши да изпратиш червенокосата госпожица да живее тъкмо в малкото английско селце? Живях четири години във Великобритания и винаги съм харесвала страната защото действието в почти всички книги, които обожавам, се развива там. Според мен Великобритания е страна на въображението и вдъхновението. А специално Корнуол е магично място, в което ще откриете пирати, крал Артур, Мерлин, духове…

Имаш ли приятели като Рави и Томазина в реалния живот? Да, имам и мисля, че едно от най-важните неща в живота е да имаш някого до себе си, който да те подкрепя и с когото да споделиш всичко, дори и приключение!

Подскажи ни нещичко за енциклопедията, която откриваме още в началото на поредицата „Приключенията на Минерва Минт“ – защо в пътната чанта е тъкмо четвърти том? Читателите трябва да обърнат много сериозно внимание на написаното на корицата тъкмо на този четвърти том…

Ще се появи ли Септимъс Ходж в някоя от книгите в поредицата като реален герой, не само като име? Книгите от поредицата за Минерва Минт са седем и в последната Септимъс наистина ще се появи. За читателите ще бъде истинска изненада на открият истинската му самоличност! А и появата му в Пемброуз ще бъде зрелищна!

Какво мислиш за тенденцията да се отхвърлят класическите приказки заради „кръвожадните“ сцени в тях? Винаги съм обичала класическите приказки. Една от първите книги, които прочетох сама, бе сборник с творби на Братя Грим, затова изобщо не съм съгласна с идеята да отхвърлим четенето на приказки. В тези стари истории можеш да откриеш много приключения, тайни и магия, а и да потръпнеш лекичко.

Защо е важно децата да четат книги? Без книги животът ни би бил много по-ограничен. Книгите са прозорци и врати към други светове, които не бихме могли да изследваме без помощта на четивата. Те разширяват ума ни, забавляват ни, карат ни да разсъждаваме. Чрез книгите ни е позволено да изживеем множество различни животи и да научим нещо за себе си.

Какво би искала да кажеш на своите български читатели? Когато си мечтаех да стана писател, а аз мечтая за това от дете, никога не съм си помисляла, че един ден моите книги ще бъдат публикувани в България! Явно и най-невъзможните ни мечти могат да се сбъднат! Чувствам се много щастлива, че книгите ми са издадени на български език и се надявам читателите да се наслаждават истински на поредицата „Приключенията на Минерва Минт“!

Не забравяйте, че героите на Елиза Гуера са част от „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Всичко за правилата на играта можете да научите тук.

Интервюто взе: Вал Стоева