Приключенията на Минерва Минт: В търсене на Мерлин

Още с първата книга от поредицата за Минерва Минт червенокосото момиче и нейните приятели ми станаха безкрйно симпатични. И макар да живеят в малко затънтено селце в Англия, мистериите са навсякъде около тях – стига само да се огледаш.

В първата книга – „Бандата на кукумявките“ (изд. ФЮТ) – героинята успява да си намери приятели в лицето на Рави Капуур и Томазина Краули. Тримата стават неразделни и се заемат с твърде тежката задача да разгадаят тайната около изоставянето на Минерва в пътна чанта на гара „Виктория“. Докато разгадават мистериозно писмо, тримата се натъкват на малка кутийка с надпис „Бандата на кукумявките“, откъдето идва и името на техния клуб. Какво ще правят в него? Приятелите решават не само да разгадаят кои са родителите на Минерва, но и да помагат на всеки, изпаднал в беда…

Втората книга от поредицата – „Островът на Мерлин“ – заварва приятелите в търсене на скривалище, в което Бандата на кукумявките да провежда своите съвещания. Какво по-хубаво място от старинна полуразрушена кула от времето на крал Артур, която се намира някъде в пущинака на Бодмин? Тръгвайки да търсят въпросната кула, децата срещат магьосницата Агата и откриват един твърде подозрителен млад изследовател. Какво прави този красавец в Пемброуз? Хм, археологът Тристам Оусъм се е заел да докаже, че пещерата на Мерлин, разположена в близост до малкото селце, не е истинска!

Действията на Тристам заплашват да изличат Пемброуз от пътеводителите. Следвайки девиза на бандата си, Минерва, Рави и Томазина се заемат да открият истината за пещерата на Мерлин, а неочакваните и леко опасни ситуации, в които попадат, ще ги сплотят още повече и ще докажат, че всичко може да се случи, стига да вярваш истински!

Книгата „Островът на Мерлин“ по категоричен начин затвърждава изключителния талант на Елиза Гуера да рисува с думи вълшебни светове, пълни с приключения. Героите й Минерва, Рави и Томазина вълнуват още повече въображението на читателите, а прибавените образователни елементи, поднесени по ненатрапчив начин, превръщат поредицата в подходящо четиво за малки и големи.

Тук авторката вплита митовете за магьосника Мерлин и за крал Артур в сюжетната линия, подтиквайки детето да научи повече за едни от най-интересните и обсъждани образи в средновековната литература. Кой е Мерлин? Велик магьосник, притежаващ способността да приема различни образи; наставник и съветник на крал Артур. Същият крал Артур, известен с меча си Екскалибур и с рицарите от Кръглата маса, обитавал замъка „Тинтагел“, разположен в близост до Пемброуз.

 

 

 

 

Поредицата „Приключенията на Минерва Минт“ е включена в кампанията „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Повече за кампанията и за книгите ще научите тук. Не пропускайте да прочетете и интервюто с Елиза Пуричели Гуера.

Автор: Вал Стоева