Виктор Самуилов с наградата „Орфеев венец“

Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия. Писателят получи златен венец, изработен от Жорж Трак, грамота и парична премия в размер на 5000 лева.

„Благодаря на любимия ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер. Признавам си, че съм благодарен, но и смутен. Отговорност е да стоиш до такива носители на „Орфеев венец“ като – Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев“, каза Виктор Самуилов, след като бе окичен с „Орфеевия венец“.

Той благодари за признанието с детско стихче. Самуилов е автор на 18 книги за деца и възрастни, 7 от тях са получили национални отличия. Сред поетичните му книги за деца са “Безсърдечен грамофон” (1982), “Домашно море” (1983), “Ей така” (1987), “Между нас да си остане” (1989), “Ние, мушмороците” (2004), “Опако дете” (2005), „Чудовище вкъщи” (2009), „През 9 локви в 10-а” (2011), „Зодия Хлапак” – книжка календар (2013), „Не е честно” (2015) и “Нъцки” (2018).

Отличието за най-добро художествено оформление на книга „Златна четка“ отиде при младата и изключително талантлива Люба Халева, която любителите на детски книги познават от работата й по „Книгата на всички неща“ и „Черните камъни“ от Хюс Кайер, „Весел гъделичкащ смях“ I и II част от Маргарит Минков, „Меко казано“ от Валери Петров. Нейни са илюстрациите и оформлението на „Нъцки“ на самия Виктор Самуилов.

Награждаването се състоя по време на откриването на 18-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ в Античния театър в Пловдив. Стотици хора присъстваха на събитието и се насладиха на изпълненията на фолклорен ансамбъл „Дилянка“ с ръководител Мария Кьосева, хор „Детска китка“ с диригенти проф. Златина Делирадева и Яна Делирадева и Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Водещ на откриването бе Николай Колев.

Първото приветствие от сцената на Античния театър по традиция бе отправено от Божана Апостолова – поетеса, писател, издател, собственик на ИК „Жанет – 45“,  организатор и двигател на фестивала. Тази година „Пловдив чете“ включва повече от 30 писатели и 50 водещи български издатели и книгоразпространители, с над 40 събития – изложби, творчески работилници, срещи с писатели, 17 изложбени книжни шатри с рекорден брой участници.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Домакин е издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Входът за всички събития от програмата на „Пловдив чете“ е свободен! Вижте програмата тук.