По пътя на „Черните камъни“ в търсене на истината

„Черните камъни“ (изд. Жанет 45) на Хюс Кайер разказва за народа на кулата, който живее простичко на неопределено, неприветливо място на земята. Народът е разделен на 2 класи – каменоломци и търговци. Те не общуват и не се женят помежду си. Единственото общо е целта им – да построят Кулата, за да достигнат небето.

Животът на каменоломците е предопределен – на 16-годишна възраст момчетата отиват в каменоломната и на Кулата, а момичетата отиват в близките градини, където отглеждат храна. Храната се разменя с търговците срещу черни камъни за строежа на Кулата.

Идеалът на народа на Кулата не подлежи на обсъждане или каквито и да било съмнения. Всеки е длъжен да следва предопределената си съдба на доживотен къртовски труд, мизерен живот и ранна смърт от изтощение и болест.

Макар животът на търговците да е по-луксозен, нито те, нито каменоломците създават какъвто и да било вид изкуство. При тях няма поети, писатели, музиканти, художници, дори скулптори. Единствената „черна овца“ е старият Драмок, който живее в социална изолация в мизерна колиба извън селището.

Историята се развива през погледа на почти 16-годишните близнаци Долон и Омар (каменоломци) и търговките Гид и Бриган. Те са единствените, които с типично за възрастта им любопитство се измъчват от въпроси защо животът е такъв какъвто е, може ли да се живее по друг начин, каква е истината за Кулата, откъде идват черните камъни. Всяко от децата е с различен характер и начинът, по който търси отговори ще предопредели съдбата им.

Долон е търсещ, откривател, верен на идеала за Кулата. Омар е мечтател, който обича птиците и земята и иска да разбере къде свиват гнезда лястовиците. Бриган е романтична натура, разглезено девойче, което се оказва въвлечено в събитията от скука, а Гид е непокорна, смела и решителна при опасност. От четиримата само Долон и Гид ще стигнат до източника на черните камъни и до истината. А какво да правят с нея? Иска ли народа на кулата да чуе истината?

Хюс Кайер е изключителен разказвач, който успява да предаде на читателя усещането за безнадеждния и отчайващ живота на каменоломците. Атмосферата на книгата е летаргична, мудна, тъжна и потискаща и ми беше лесно да разбера защо Долон и Омар се опитват да намерят пролука в предопределения им живот.

В „Черните камъни“ почти няма действие освен няколко драматични момента, които придвижват историята напред. С безспорно майсторство Кайер успява без динамично действие да създаде постепенно нарастващо напрежение главно чрез вътрешните лутания и изпитания на героите.Читателят бавно научава по малко за народа на Кулата, но също като Долон, Гид, Омар и Бриган почти до края се движи опипом.

„Черните камъни“ е книга за порастването, за напускането на детството и на Рая – на отделния човек и на цели народи. Тя е и книга, която те кара да се замислиш за изкуствено насаждани идеологии, насилствено налагана религия и дори колониализъм. Морално ли е да държиш цели поколения в заблуда, като ги караш да се претрепват за измислен идеал? Трябва ли всички да имат една-единствена цел в живота? Могат ли всички да влязат в един калъп? Имаме ли нужда всъщност от повечето неща, към които се стремим?

„Черните камъни“ е книга за много неща и всеки читател може да открие своя акцент. За себе си открих паралели с тоталитарния комунистическия режим, в който живях почти до възрастта на Долон и Омар. Интересно ми е какви асоциации ще предизвика тя у децата, чийто житейски опит е съвсем различен.

Книгата не е лесна за четене – подходяща е за упорити читатели над 13 години, за които действието не е най-важното в една книга. За такива, които са любопитни да задават въпроси и имат търпение да търсят отговорите заедно с героите.

 

Както и „Книгата на всички неща“ и „Черните камъни“ е с илюстрации на Люба Халева. Този път те не са нежните образи с плавен и мек контур, които свързваме с нея, а сурови и ръбати. С това напълно отговарят на атмосферата в книгата и чудесно предават усещанията на персонажите.

Чудесният превод е отново е на Мария Енчева („Книгата на всички неща“).

Можете да купите книгите на Хюс Кайер от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.