Изпъстри света си с “Весел, гъделичкащ смях. Част втора”
30.07.2018

Появата на “Весел, гъделичкащ смях. Част първа” на Маргарит Минков (изд. “Жанет-45″) бе като слънчев лъч, тръгнал да се весели през девет поляни в десета. Необикновените приказки, така нетипични за родния книжен пазар, бяха посрещнати с безрезервна обич от едни и доза скептицизъм от други. Но е факт: първата книга с приказки на Минков събра овациите на чуждата публика и бе включена в каталога White Ravens 2016 на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен.

Продължението “Весел, гъделичкащ смях. Част втора” вече е налично. То няма да разочарова любителите на Маргарит Минковите истории – текстовете, събрани от Севдалин Генов, са също толкова смешни, щури, невероятни за възрастните и съвсем реални за децата. Докато прелиствате изданието в голям формат и с твърди корици, ще се срещнете със забравени копчета, играещи домино калинки, жабчета в лъвски костюми, Облачно човече, липсваща фея и куп чудновато-чудесни герои, родени от изключителното въображение на автора. Сред 26-те приказки ще откриете различни истории: къси и дълги, бързи и бавни, летящи и пълзящи, но всичките весели. Докато четете, ще летите на крилете на книжни лястовици, ще подарявате сини улички на разсърдените ветрове, ще слушате вълшебните песни на щуреца и дори ще видите как “Таралеж на кълбо ще избави зайчето” изскача от песничката.

Трябва да ви предупредя обаче, че историите на Маргарит Минков изискват предварителна подготовка. Каква? Ето рецептата: 

  • 1 бр. удобно местенце за четене, по възможност на някоя полянка с играеща сянка
  • 200 мл вкусни закомпотени малини и един фъстък, който да е готов за приключения
  • 2-3 упражнения за разбуждане на въображението

Разбъркайте всички съставки, добавете щипка Любопитство, коренче Гъделичкащ Смях, листенце Добро Настроение и капка пъстър дъжд. Изпийте и разгърнете книгата. Приятно изпъстряване!

Покрай стотиците приказки с поука, наставляващи малчуганите какво да правят и как да се държат, децата постепенно забравят да мечтаят, да си измислят истории и да им се наслаждават. Изворът на тяхното въображение пресъхва и те постепенно се превръщат в скучни сериозни възрастни, разбиращи само от цифри.

Когато първоначално възрастен отгърне книгата “Весел, гъделичкащ смях. Част втора”, често бива изненадан, а понякога дори и подразнен, защото обичайните директни поуки, наставления и грижи за бъдещето на децата липсват. Ако обаче този възрастен съумее да се отърси от рутината на познатите истории и да осъзнае, че “Весел, гъделичкащ смях” е книга, в която блика неизчерпаемото и по детски чисто въображение на приказника Маргарит Минков, то той вероятно ще бъде напълно убеден – тъкмо от такива книги имат нужда днешните деца, за да започнат да мечтаят отново.

“Весел, гъделичкащ смях. Част втора” (изд. “Жанет-45″) съдържа 26 приказни истории, избрани от Севдалин Генов от богатия архив с лично творчество на приказника Маргарит Минков. Приказките са подходящи както за по-малките деца, така и за по-големите. От тях блика жизнерадостно настроение и всичко може да се случи. Текстовете са допълнени, развити, обогатени от илюстрациите на Люба Халева, която умело е уловила духа на Минковите истории. Нейните илюстрации и оформление превръщат и втората книга от поредицата в издание, достойно да краси библиотеките и книжарниците не само в България, но и по света.

За финал ще споделя песента, която открих в приказката “Вкус на щурец” с пожелание да я изпеете на всичките си приятели. Дори и фалшиво. Но нека да е от сърце:

“Малки ли са капките роа,

щом се слънцето във тях оглежда?

Малки ли са малките деца

тъй – защото мънички изглеждат?

Малки ли са песните-игралки,

щом сърцата ни във тях звучат?

А пътеките дали са малки,

ако тръгваме по тях на път?”

Не пропускайте да посетите страницата, посветена на “Весел, гъделичкащ смях” във Фейсбук и вижте какво са решили да забъркат Петя Кокудева и Иванка Могилска. И непременно се запознайте с “Весел, гъделичкащ смях. Част първа”, ако все още не сте го направили.

Автор: Вал Стоева
FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар