Изпъстри света си с „Весел, гъделичкащ смях. Част втора“

 

 

Вторият том с приказки на Маргарит Минков „Весел, гъделичкащ смях“ стана носител на Литературна награда „Перото“ 2017. Нека си припомним ревюто на Вал Стоева.

Появата на „Весел, гъделичкащ смях. Част първа“ на Маргарит Минков (изд. „Жанет-45“) бе като слънчев лъч, тръгнал да се весели през девет поляни в десета. Необикновените приказки, така нетипични за родния книжен пазар, бяха посрещнати с безрезервна обич от едни и доза скептицизъм от други. Но е факт: първата книга с приказки на Минков събра овациите на чуждата публика и бе включена в каталога White Ravens 2016 на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен.

Продължението „Весел, гъделичкащ смях. Част втора“ вече е налично. То няма да разочарова любителите на Маргарит Минковите истории – текстовете, събрани от Севдалин Генов, са също толкова смешни, щури, невероятни за възрастните и съвсем реални за децата. Докато прелиствате изданието в голям формат и с твърди корици, ще се срещнете със забравени копчета, играещи домино калинки, жабчета в лъвски костюми, Облачно човече, липсваща фея и куп чудновато-чудесни герои, родени от изключителното въображение на автора. Сред 26-те приказки ще откриете различни истории: къси и дълги, бързи и бавни, летящи и пълзящи, но всичките весели. Докато четете, ще летите на крилете на книжни лястовици, ще подарявате сини улички на разсърдените ветрове, ще слушате вълшебните песни на щуреца и дори ще видите как „Таралеж на кълбо ще избави зайчето“ изскача от песничката.

Трябва да ви предупредя обаче, че историите на Маргарит Минков изискват предварителна подготовка. Каква? Ето рецептата: 

  • 1 бр. удобно местенце за четене, по възможност на някоя полянка с играеща сянка
  • 200 мл вкусни закомпотени малини и един фъстък, който да е готов за приключения
  • 2-3 упражнения за разбуждане на въображението

Разбъркайте всички съставки, добавете щипка Любопитство, коренче Гъделичкащ Смях, листенце Добро Настроение и капка пъстър дъжд. Изпийте и разгърнете книгата. Приятно изпъстряване!

Покрай стотиците приказки с поука, наставляващи малчуганите какво да правят и как да се държат, децата постепенно забравят да мечтаят, да си измислят истории и да им се наслаждават. Изворът на тяхното въображение пресъхва и те постепенно се превръщат в скучни сериозни възрастни, разбиращи само от цифри.

Когато първоначално възрастен отгърне книгата „Весел, гъделичкащ смях. Част втора“, често бива изненадан, а понякога дори и подразнен, защото обичайните директни поуки, наставления и грижи за бъдещето на децата липсват. Ако обаче този възрастен съумее да се отърси от рутината на познатите истории и да осъзнае, че „Весел, гъделичкащ смях“ е книга, в която блика неизчерпаемото и по детски чисто въображение на приказника Маргарит Минков, то той вероятно ще бъде напълно убеден – тъкмо от такива книги имат нужда днешните деца, за да започнат да мечтаят отново.

„Весел, гъделичкащ смях. Част втора“ (изд. „Жанет-45“) съдържа 26 приказни истории, избрани от Севдалин Генов от богатия архив с лично творчество на приказника Маргарит Минков. Приказките са подходящи както за по-малките деца, така и за по-големите. От тях блика жизнерадостно настроение и всичко може да се случи. Текстовете са допълнени, развити, обогатени от илюстрациите на Люба Халева, която умело е уловила духа на Минковите истории. Нейните илюстрации и оформление превръщат и втората книга от поредицата в издание, достойно да краси библиотеките и книжарниците не само в България, но и по света.

За финал ще споделя песента, която открих в приказката „Вкус на щурец“ с пожелание да я изпеете на всичките си приятели. Дори и фалшиво. Но нека да е от сърце:

„Малки ли са капките роа,

щом се слънцето във тях оглежда?

Малки ли са малките деца

тъй – защото мънички изглеждат?

Малки ли са песните-игралки,

щом сърцата ни във тях звучат?

А пътеките дали са малки,

ако тръгваме по тях на път?“

Не пропускайте да посетите страницата, посветена на „Весел, гъделичкащ смях“ във Фейсбук и вижте какво са решили да забъркат Петя Кокудева и Иванка Могилска. Заповядайте на представянето на книгата в понеделник, 26.06.2017 г. от 18:30 часа в клуб „Перото“ в НДК, за да видите как се творят маймунджилъци ала Маргарит Минков. И непременно се запознайте с „Весел, гъделичкащ смях. Част първа“, ако все още не сте го направили.

Автор: Вал Стоева