Как с. Бутан се включи в „Чети с мен“

След споделеното от Светла Божилова за инициативите на читалището в с. Труд на редакционната поща ни писа Силвия Цветкова, секретар  на НЧ „Заря-1911″ в с. Бутан, общ. Козлодуй, за да ни разкаже как са се включили в кампанията „Чети с мен“. С удоволствие споделяме нейния разказ и ви приканваме да разкажете за вашите усилия да насърчите децата да четат на igra@detskiknigi.com.

„На 28.09.2014 г. от 10.00 ч. в парка на с. Бутан бе дадено началото на инициативата „Чети с мен“ с кръшни български хора в изпълнение на Детската духова музика към читалището. Масовото четене започна с деца от подготвителна група „Лъвчета“ на ЦДГ „Първи юни“ с ръководители Павлинка Драгомирова и Нина Маринова, които пяха песнички и рецитираха стихотворения от Асен Разцветников и Ангел Каралийчев, а читалищният библиотекар им прочете „Хитрият петел“ от Каралийчев. Ученици от ІІІ, ІV и VІ клас с ръководител Габина Каменова на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ четоха гатанки и приказки от същите автори.

Роси Савова, издала своя стихосбирка „Въглени за късна есен“, прочете написано за случая от нея стихотворение и показа учебници от първите й ученически години, които са неразделна част от творческия й път. Теменужка Спасова, написала историята на с. Бутан и автор на книгата „Бутан, мое родно село“, сподели мотивите и подбудите си за написването й. Венета Дамянова, един от най-отдавнашните самодейци към читалището, прочете две стихотворения написани от нея по различни поводи. По едно стихотворение от български класици прочетоха и Галя Кръстева и дъщеря й Пламенка Валериева.

Инициативата бе почетена и от кмета на с. Бутан Ивайло Иванов, който прочете откъс от „Аз съм българче“ и цитира известната фраза на Джон Кенеди „Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си“.

На всички участници бяха подарени подходящи книги, а на най-малките от детската градина, и топки. Под звуците на детски песни инициативата продължи с рисунки на асфалта, игра на топка, федербал и други забавни игри.”

Вижте и кратка галерия със снимки от събитието: