Приключенията на Минерва Минт: Гората на говорещите дървета

Ако сте проследили „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“, вероятно познавате добре героите на Елиза Пуричели Гуера. Минерва Минт, Рави и Томазина са приключенци до мозъка на костите си и са готови да се забъркат във всевъзможни изпитания и опасности, водени от детски ентусиазъм, чувство за справедливост и истинско приятелство.

Загадката за произхода на Минерва Минт, на която се натъкват тримата в „Бандата на кукумявките“ (изд. „ФЮТ“), ги отвежда до тайните от „Островът на Мерлин“, препраща ги към „Легендата за пирата Блек Барт“ и ги изправя срещу Ужаса на моретата, свързан с „Градът на гущерите“. Всяко следващо предизвикателство, пред което се изправят приятелите, им разкрива малко по малко тайната за предците на Минерва Минт и за странната вила „Гущер“, в която момичето живее с г-жа Флопс.

В шестата книга от поредицата – „Гората на говорещите дървета“ (изд. „ФЮТ“) – върлият противник на тримата приятели, Дракона, продължава да ги тормози. Той знае всичко за децата и им изпраща страховити писма, а те не могат да открият нищо за него. Докато дебнат в селцето, странно наглед кихащо птиче им показва бутилка, в която се мъдри тайнствено писмо. То съдържа зов за помощ и е подписано от Моргана. А местоположението, към което ги насочва, е страховитата гора на Роуан!

Минерва, Рави и Томазина ще се отправят на рисковано пътешествие нагоре по течението на реката, за да открият непознатата Моргана. Излагайки се на сериозни опасности, приятелите ще изпитат на гърба си зловещото проклятие на Роуан и ще бъдат пленени. Дали ще научат тайните на говорещите дървета и за произхода на Моргана, разказва Елиза Гуера.

Книгата „Гората на говорещите дървета“ (изд. „ФЮТ“) ще придвижи тримата герои още малко по-напред в разследването за произхода на Минерва Минт. Докато следват тайнственото писмо на Моргана, децата ще научат повече за гората на Роуан и за страховитите легенди, свързани с нея. Те ще трябва да изберат дали да следват собствените си цели или да попречат на кроежите на алчните възрастни и ще открият неочаквана подкрепа там, където не са и подозирали.

Поредицата е подходяща за читателите-приключенци на възраст от 6 до 10 години. Тя се чете лесно, илюстрациите на Габо Леон са чудесно допълнение към текста на италианката Елиза Пуричели Гуера, а поставените теми засягат приятелството, честността и справедливостта.

Автор: Вал Стоева