Експедициите на зайчето Феликс

Може да си малко плюшено зайче, но пътешествията и приключенията да са в кръвта ти. Точно такова зайче е Феликс – любимата играчка на малката Софи, която за съжаление не се задържа дълго у дома.

Така става и този път. Преди двамата да се усетят, Феликс отлита с импровизиран балон – панер за хляб с два големи червени балона, привързани за дръжките му. Първоначално Софи е обхваната от страх и притеснения за любимеца си, но Феликс е печен пътешественик и скоро по пощата започват да пристигат писма от местата, които е посетил.

Планетариум, Луната, Северния полюс, Карибите, екваториалните гори, Австралия… Всъщност бъдете готови да последвате мислено Феликс къде ли не. Вече ви казах, че той е като магнит за приключенията. Освен вести, от зайчето в писмата винаги има и любопитна информация за мястото на поредната му експедиция и нещата, които е видяло там. Това е идеален начин да се разпали любопитството на всеки малчуган и да го накарате да се замисли за изсичането на горите или замърсяването, например.

За разкош, в края на книгата има и карта на света и местата на Феликсовите експедиции. А картите, както знаем, имат неустоима привлекателност. Гарантирам, че скоро ще ви се наложи да ровите за допълнителна информация и да четете други книжки по интересни за децата теми. Хмм, какво по-хубаво от това?

Трябва да призная, че Феликс и особено истинските писма включени в книжката моментално станаха новия хит в класацията на 6-годишния ми син. Задачата четене се падна на мен, естествено, но тази по ваденето и прибирането на писмата в пликовете е запазена само за него. Въодушевлението му от подобна дейност много ми прилича на тръпката при разгръщането на книга и потапянето в хубава и увлекателна история. Е, всичко това ви очаква в „Писма от експедициите на Феликс” на авторката Анете Ланген с илюстрациите на Констанца Дроп.

Вижте и мнението на Вал и Карин за Коледните писма на Феликс.

Автор: Лора Филипова