Последният роман на Тери Пратчет е номиниран за медал „Карнеги“

Последният роман на Тери Пратчет „The Shepherd’s Crown“ е сред номинираните книги за най-старата награда за детска литература във Великобритания – медал „Карнеги“, съобщава The Guardian.

„The Shepherd’s Crown“ беше публикуван преди смъртта на Пратчет през март 2015 г. Ако романът бъде избран за победител, това ще е втори медал за автора на „Света на диска“ след този за „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“ от 2002 г.

В дългия списък с номинации за медала „Карнеги“ тази година попадат книгата на годината на „Коста“ – „The Lie Tree“ от Франсис Хардинг, както и други носители на медала като Сали Гарднър, Патрик Нес и Дейвид Алмънд. В същото време бяха обявени и номинациите за илюстрация на детска книга.

Победителите ще бъдат избрани от жури от експерти библиотекари с председател Шонед Зак, която определи дългия списък с номинирани като „изключителен“ и „отразяващ живостта на детските книги във Великобритания днес“.

Финалистите ще бъдат обявени на 15 март, а победителите – на 20 юни. Всеки медалист ще получи златен медал, чек за 5 000 лири и дарение от негово има за местна библиотека на стойност 500 лири.