Пеперуденият лъв

Майкъл Морпурго е един от авторите, чиито книги покриват интересите на голям кръг подрастващи, съдържат богат набор от теми и често в сюжета се преплита някоя истинска история с творческото вдъхновение на автора. До момента сме ви разказвали за “Каспар котешкият принц”, “Боен кон”, “Слон в градината” и “Сянка”, а дойде времето и на вълнуващата история за “Пеперуденият лъв”.

Ученик в ужасно училище – пансион (каквито се срещат често в Англия) решава да избяга. По пътя към свободата той среща възрастна дама, живееща в имението до училището. Тя води голямо куче – Джак – и кани героя на чай. А с чая поднася и най-интересната история, която момчето е чувало: за Берти и неговия пеперуден лъв.

Берти Андрюс се ражда в Африка. Живее във ферма, оградена с телена ограда, но се разбира отлично с дивите животни. Един ден край езерцето на водопой идва малко бяло лъвче и оттогава животът на Берти се променя. Момчето започва да чака лъвчето да дойде и страда за смъртта на голямата лъвица, опустошаваща стадата на баща му. Докато един ден лъвчето наистина се появява отново, нахлувайки право в живота на Берти и семейството му.

За нещастие, хубавите мигове никога не продължават вечно. Берти е принуден да замине в ужасния английски пансион (в който учи и разказвачът) – далеч от Африка и от болната си майка, а лъвчето е продадено на собственика на цирк “Малмо”. Приятелите са разделени и между тях остава само обещанието на Берти, че ще открие своя лъв рано или късно.

Обещанията имат два хода на развитие: да бъдат спазени или да бъдат нарушени. И макар вторият вариант да е много по-лесен, спазването на едно обещание може да осмисли живота на всеки истински човек. Берти Андрюс расте и се бори с ужасните порядки в училището си, запознава се с Мили (възрастната жена – разказвач, тогава малко момиченце) и се записва в армията. Но никога не забравя своя бял лъв.

Войната е ужасно нещо. Тя разделя Мили и Берти, довежда до смъртта и раняването на стотици войници и същевременно решава съдбата на героите по необикновен начин… Копнееща за вести от любимия си, Мили решава да стане медицинска сестра и да отиде да търси своя Берти във Франция. Търсенето се оказва трудно заради множеството ранени войници, но късметът се усмихва на младото момиче. Тя открива дългогодишния си приятел ранен и все пак жив.

Младежът започва своя труден път към възстановяването с помощта на приятелката си Мили. Разходките из малкото френско селце са сред приятните моменти, които двамата прекарват заедно. По време на поредната традиционна разходка, като по чудо Берти забелязва избелял и скъсан плакат на цирк “Малмо” с бял лъв на него. Дали обещанията могат да бъдат спазвани или годините са в състояние да разрушат всяко добро намерение? Възможно ли е приятелството да се запази в продължение на години раздяла и как белият лъв ще се превърне в пеперуден – отговорите ще получите от майстора на перото Майкъл Морпурго.

Книгата “Пеперуденият лъв” разказва историята за приятелството между човек и животно, съхранено през годините на раздяла. Понякога животът може и да не е справедлив, но ако правиш онова, което трябва, с честно сърце и не забравяш любимите си хора, съдбата ще ти се отблагодари подобаващо. В книгата са преплетени различни нишки: привързаността на момчето към животното; приятелството между момче и момиче, прераснало в чиста и искрена любов за цял живот; последиците от Втората световна война и силата на обещанието. Всяка от нишките се наслагва към останалите, изграждайки невероятната история на Берти и неговия лъв. История, способна да те разплаче от умиление или да ти покаже колко е важно да следваме не само мечтите, но и обещанията си.

Не пропускайте да прочетете и отзиви за други книги на Майкъл Морпурго: “Боен кон”, “Слон в градината”, “Сянка”, “Пеперуденият лъв”, “Невероятната история на Адолфус Типс”, “Супер!”, “Костенурката Занзибар”, “Историята на редник Пийсфул” и “Каспар котешкият принц”.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.