„Костенурката Занзибар“ от островите Сили

kostenurkata-zanzibar-majkyl-morpurgoПригответе се за поредното пътуване към малко познати и интригуващи места с водач Майкъл Морпурго!

“Костенурката Занзибар” (изд. Фют) ни отвежда към островите Сили – архипелаг в Атлантическия океан, принадлежащ на Великобритания. Той се състои  от над 140 острова, от които само пет са обитаеми, а на един от тях живее Лора Периман, пралеля на Майкъл. В двора на къщата й има огромна дървена костенурка, чиято история никой не знае. Но когато лелята умира на стогодишна възраст, Майкъл получава дневника, който тя си е водила като дете, и тайната на дървената костенурка е на път да бъде разкрита.

Морпурго често използва образите на животни, които носят символично значение в историите му: котката Типс, олицетворение на вярата в утрешния ден; пеперуденият лъв, символ на обещанията, които носим с нас цял живот, а слончето от “Слон в градината” –  добротата в условия на война.

Малката Лора намира умираща костенурка в труден за семейството й момент – всички жители на остров Брайър са изправени пред реалната заплаха от гладна смърт след опустошителната буря, лишила ги от поминъка им. Напускането на острова изглежда като единственото възможно спасение. Разкъсвана от угризения, че лишава семейството си от храна, Лора избира да се опита да я спаси. Ако успее, може би все още има надежда за бъдещето им на острова  – отнякъде ще дойде помощ, а избягалият й брат-близнак Били ще се върне у дома.

Английският писател отново сътворява за децата една чудесна история за трудното оцеляване в оскъдните условия на островния живот, която оживява през очите на симпатичните герои. Кризите на порастването, семейните конфликти, изборът между оцеляването и привързаността към родното място са теми, които той поднася с лекота по подходящ начин.

Прочетете и ревютата за останалите книги на Майкъл Морпурго „Каспар, котешкият принц“, „Сянка“, „Боен кон“, „Царството на Кенсуке“, „Слон в градината“, „Пеперуденият лъв“, „Супер!“, „Адолфус Типс“.

Не пропускайте да станете част от Месеца на Майкъл Морпурго, организиран от изд. „ФЮТ“. Спечелете си пътуване до Лондон!

Автор: Милена Златарова