Пеперуденият лъв

Напоследък непрекъснато срещам името на Майкъл Морпурго. Препоръчват ми го познати, журира за различни награди за детски книги, гледам филми по негови книги. Е, крайно време беше да проверя от първа ръка на какво се дължи славата му.

„Пеперуденият лъв” (изд. ФЮТ) е тъничка книга с малко странно заглавие. Как така пеперуден лъв? Има ли изобщо такова животно? Да видим!

Съвсем логично е една лъвска история да започне в Африка, където във ферма се ражда и израства Берти Андрюс. Като единствено дете е обграден с прекомерни родителски грижи. Забранено му е да излиза извън оградата на фермата, но коя забрана в живота (пък и в хубава детска книга!) е останала спазена? Така момчето ще пристъпи в света извън оградата, за да спаси бяло лъвче, чиято майка е била застреляна. Между тях се заражда необикновено дълбоко приятелство, което преминава през множество перипетии, историята се прехвърля през няколко десетилетия, а в нея се преплитат още съдби и сюжетни нишки.

Морпурго ме впечатли с подхода и стила си, признавам. В сравнително малък обем е успял да побере голям брой важни теми – приятелството, спазването на дадените обещания, израстването на децата и жаждата им да изследват света зад оградите, които изправяме пред тях; любовта, достойнството в живота, безумието на войните и още, и още. Истинско майсторство е с лек, лесно читаем, но и емоционален стил, да поставиш толкова въпроси в детска книга и в същото време да жертваш динамиката и напрежението в сюжета. В случая изненадите и обратите продължават до последните страници.

Ако още не сте се запознали с Майкъл Морпурго, „Пеперуденият лъв” е чудесно начало, а аз съм сигурна, че след това ще потърсите още от неговите книги. Поне аз така ще направя.

Още ревюта на книги от Майкъл Морпурго: “Каспар котешкият принц”, “Боен кон”, “Слон в градината”, “Сянка” и „Пеперуденият лъв”.

Автор: Лора Филипова