„Боен кон“ или за силата на приятелството

Това е една от най-добрите истории, които младите читатели могат да прочетат. Започвам отзива доста категорично, но има защо. Книгата е толкова интересна, че все си мислех колко малко не й достига, за да бъде напълно удовлетворяваща и за „по-сериозни“ четящи. Авторът Майкъл Морпурго обаче отлично знае към кого адресира творбата си и за това тя си тежи на мястото.

В „Боен кон“ едно прекрасно животно – великолепният кон Джоуи – има изключителна съдба. Като младо жребче попада в дома на Албърт, който го обсипва с грижи и с цялата обич, която е способен да дари. На тях обаче не им е писано да останат дълго заедно. Назряващата Първа световна война се намесва и разделя двамата приятели. От тук невероятното приключение започва.

Харесва ми, че историята се разказва от кончето Джоуи, което любопитно успява да сподели преживяванията с хората, които среща. Някои го посрещат с обич, други – с безразличие, но въпреки всички ужасии, на които става свидетел, запазва добротата в себе си и печели много другари.

Препоръчвам „Боен кон“ на всички, които търсят приятелство, доверие, доброта и първа среща с жестокостта на войната – описана реално, но без натоварващи подробности. В съчетание с красивата филмова корица (поздравления за „Пергамент Прес“) и добрата цена, книжката е един чудесен подарък.

Не пропускайте и книгата на Майкъл Морпурго за по-малки читатели – „Каспар: котешкият принц“.

Автор: Димитър Аврамов