Супер! завръщане към живота

„И аз, и ти, и двамата сме дребни.
Но работата изобщо не е в ръста.
Важно е какво имаш в главата си.“

Майкъл Морпурго е един от най-популярните британски автори, написал над 100 книги за деца и спечелил много награди за детска литература. Темите, подбирани от автора, винаги са безкрайно интересни и засягат въпроси, които родителите обичат да избягват като разрушителните ефекти на войната („Боен кон“, „Слон в градината“) или бежанските премеждия („Сянка“). Разглеждайки проблемите, с които се сблъскват хората, авторът показва на читателите значението на думи като приятелство („Пеперуденият лъв“, „Каспар – котешкият принц“), доверие, всеотдайност, жертвоготовност и още много качества, в които всяко дете трябва да бъде възпитано.

Най-новата книга на Майкъл Морпурго не прави изключение от общото правило. „Супер!“ (изд. ФЮТ) представя живота през очите на момче, изпаднало в кома след удар на автомобил. Роби живее с майка си и сестричката си Ели, а баща им се е изнесъл наскоро. Негов верен приятел е кученцето Лъки, лаещо жизнерадостно по всичко, изпречило се пред очите му. Момченцето харесва футбола, фен е на „Челси“ и на Джанфранко Дзола, а една от любимите му думи е „супер“.

Всичко започва една съботна сутрин, в която майката отпраща Роби да изведе Лъки, за да поговори с бащата по телефона. Предусетил приятните моменти в парка, Лъки се втурва навън без каишка, защото Роби е пропуснал да му я сложи още вкъщи. Отворена градинска врата, шарената котка на съседката пред погледа на кучето и нещастието се случва! Роби вижда Лъки под гумите на автомобил, после чува свистенето, собствения си писък и… животът му започва да се развива покрай него, без той да може да даде знак, че чува и разбира всичко.

В болничната стая момчето ще трябва да изтърпи лошия дъх на лекуващия лекар, докато тъгува за кученцето си и разсъждава за нещата от живота. Междувременно близките му се опитват всячески да го извадят от комата, макар и да са им необходими много общи усилия и идеи, за да накарат Роби да намери път обратно към живота. Четене на позната книга, изпята любима песен или изненада могат да накарат момчето да се събуди – това твърдят докторите и родителите на Роби дават всичко от себе си, но той не е в състояние да помръдне дори пръст. В отчаянието си бащата пише дори писмо до любимия герой на детето – Джанфранко Дзола, който решава да посети малкия пациент. Без резултат.

Финалът на книгата е колкото неочакван, толкова и желан. Защото често съкровените мечти се оказват изключително прости, макар и понякога независещи от нашите усилия. И тук Морпурго показва майсторството си, довеждайки историята до край, способен да разчувства и най-коравия млад читател. Супер, нали?

Книгата „Супер!“ е много необходимо четиво и съм щастлива от появата ѝ на българския пазар. Интересният ъгъл, от който авторът разказва своята история, кара читателя да се замисли дали не би реагирал в подобна ситуация като роднините на момчето в кома и дали това всъщност е правилният път да върнеш някого към живота. Простичките детски желания, често забравяни от възрастните, са представени умело от автора. Те толкова нежно докосват струните на душата, че са в състояние да вдъхновят промяна – промяна в поведението на големите, а и на самите деца.

Поуките също не са забравени, макар авторът да разчита на самия читател да се досети кое е правилното решение. Без да размахва пръст, Морпурго прибавя нови примери към категориите „добро“, „зло“, „правилно“, „грешно“. Хареса ми и оптимистичният заряд на книгата – въпреки тежката тема, избрана от автора, „Супер!“ учи на състрадание по вълнуващ начин – без заобикалки и без лицемерието на скритата истина.

Вероятно ще се намерят притеснени родители, готови да скрият книгата от децата си заради трагедията, сполетяла семейството на Роби. Право на всеки родител е да възпитава децата си по свое усмотрение, но подобно решение според мен би лишило младите читатели от едно твърде важно познание за живота, който не е само розов. И само ако позволим на децата чрез книгите да опознаят всички страни на живота, те няма да бъдат пометени от същия този живот!

Не пропускайте да прочетете и ревютата за други книги на Майкъл Морпурго: „Каспар – котешкият принц“, „Боен кон“, „Слон в градината“, „Сянка“, „Пеперуденият лъв“Припомнете си и Месеца на Майкъл Морпурго, организиран от изд. “ФЮТ” през 2016 г.

Автор: Вал Стоева