Пътуващото сандъче гостува на 4 клас. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

Пътуващото сандъче на Българската библиотечно-информационна асоциация и Фондация „Детски книги“, чиято първа спирка е библиотеката на НЧ „Светлина – 1929 г.“ в с. Труд, отиде на гости при децата от четвърти клас в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в селото.

Нашата добра познайница Светла Божилова, библиотекар в читалището и координатор на Центъра за работа с доброволци, която ни разказа преди време за участието на жителите в кампанията „Чети с мен“, описва за читателите на „Детски книги” срещата на усмихнатото сандъче с малките читатели.

„Ще ви разкажа за подготовката ми за срещата с този прекрасен клас. Всеки път се вълнувам, когато трябва да представям книги пред деца. Сега беше различно, защото в този клас децата имаха възможност за достъп до новите технологии.

Стаята не приличаше на стаите от моето детство. В тяхната класна стая е уютно, приятно, светло – сякаш си влязъл в детска стая. Всяко дете има преносим компютър на бюрото си и образователният процес преминава под формата на презентации и др. Децата попълват тестове. Колко труд е това от страна на учителката Марияна Панайотова!

Бях решила да представя книгите и авторите в презентация, но се отказах. Спомних си преди години за същата тази учителка, която доведе ученици за първи път в библиотеката и им каза:
„Деца, сега затворете очи и вдишайте дълбоко! Усещате ли аромата? Това е аромат на книги. Този аромат вие никога няма да забравите…“ Беше удивително!

Сега децата от начален курс са много ангажирани в учебния си процес – той е целодневен. Ако родителите не решат да ги доведат в библиотеката в края на деня, децата няма как сами да направят това. Затова библиотеката отива при децата, защото нищо не може да се сравни с това да се докоснеш сам до книгата. Страниците и илюстрациите те грабват по друг начин. Усещаш с душата си как се поражда една друга емоция.

Исках само да представя книгите от Пътуващото сандъче, а не ми се тръгваше. Четохме откъси, дискутирахме, а накрая почти не останаха книжки в сандъчето.”

Вижте и кратка галерия от срещата на децата с книгите:

Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.