Детската програма е акцент на „Софийски международен литературен фестивал”

От 25 ноември до 14 декември в София ще се проведе второто издание на „Софийския международен литературен фестивал”, посветено на литературата от Скандинавския север. Фестивалът се състои от съпътстваща и основна програма от различни изкуства, а водещ акцент във второто му издание е детската програма.

Като част от нея за пръв път в България пристигат световноизвестният шведски автор на детски книги Улф Старк и по-младият му колега от Норвегия Ендре Люн Ериксен. Старк е автор на над 30 книги за деца, а на български са издадени „Нека белите мечки да танцуват” и „Сикстен или търси се жена за татко” (изд. „Свеа”). За тях той ще разкаже повече в модерирания от Марин Бодаков разговор.

Люн Ериксен печели популярност с дебютната си книга, наскоро преведена и на български език, „Питбул-Терие в атака” (ИК „Емас”). Авторът ще прочете откъси и ще отговаря на въпроси в разговор, воден от главния редактор на DetskiKnigi.com Валентина Стоева.

Малките читатели са поканени също на много игри, куклен театър и разходка с автора Мила Попнеделева-Генова из създадените от нея чудни книжни светове. Ще могат да се „гмурнат” сред героите на детските книжки на издателство „Рибка”, както и да опитат от „Вкусна география” на Зорница Христова, Анна Бодакова, Дара Варадинова, Десислава Димитрова (изд. „Точица”). А за обичащите да рисуват, ще има анимационна работилница по мотиви от скандинавски митове и легенди, водена от Радостина Нейкова – илюстратор на книгите на Весела Фламбурари.

Фестивалът се включва в международното отбелязване на 100-годишнината от рождението на легендарната финландска писателка и илюстраторка Туве Янсон с четения, куклен театър и забавни игри с муминтролите за най-малките. Ще има още и прожекция на документален филм, последван от разговор за творчество и личната й биография, модериран от Драгомир Симеонов, както и откриване на изложба с нейни илюстрации. Филмът и изложбата са любезно предоставени от Финландското посолство.

Посетителите на НДК ще имат възможността да разгледат и две изложби в рамките на фестивала. „Скандинавски дизайн на книгата“ представя специална селекция на Рада Якова от оригинални корици на книги от скандинавски автори. Фотоизложбата с продължение на Владислав Христов представя портрети на известни писатели, посетили България, и всяка година избира нов фокус. През 2014 г. обективът на автора е насочен към „Усмивката”. Изложбата ще е на разположение на публиката в НДК от 1. декември.

Съвместно с Петото издание на фестивала за нордско кино „Северно сияние”, от 3. до 11. декември може да се види селекцията от 14 филма с тематичен фокус екранизациите. Сред акцентите са датският „Отвличане”, отличен с 5 награди „Роберт”, биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер”, представяща живота на съпругата на известния датски художник  Педер Северин Кройер, бунтарският „Синовете на Норвегия” и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия „Момиче на повикване”. Пълната програма на „Северно сияние” може да откриете тук.

Съпътстващата програма на „Софийския международен литературен фестивал” започва от 25-и ноември, а основната – от 9-и декември и ще предложи много не само на почитателите на литературата, но и на визуалните и сценични изкуства. Основната програма ще протече в Мраморно фоайе на НДК, а съпътстващата – там и на много други места в града. Можете да следите новините на сайта на Фестивала и във фейсбук.

Събитието се реализира благодарение на финансовата подкрепа на програмите Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point и програма „Култура“ на Столичната община.

Медийни партньори (по азбучен ред) са “Аз чета”, Българска национална телевизия, Дарик радио, Дневник, Капитал, Метрореклама, Новинар, Портал “Култура”, Програмата, Стандарт.