„Да срещнем децата с книгите!“ – из опита на една немска библиотека (част 1.)

Снимка: Петер Кьорнер

На 7 март 2014 г. в Гьоте-институт, София, се състоя семинар за библиотекари на тема „Насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст“ – съвместен проект на Гьоте-институт и Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Водещ на семинара бе г-жа Уте Хахман – ръководителка на Градската библиотека в гр. Брилон, Германия, рецензент на детски и юношески книги, председател на експертната група „Детско-юношески библиотеки“ в Немската библиотечна асоциация“ (2004-2009), член на международния комитет за детски и юношески библиотеки (2005-2009) към IFLA (International Federation of Library Associations) и член на журито на Немска награда за детско- юношеска литература (2008-2010). В срещата взеха участие библиотекари, учители и специалисти по библиотечно дело от цялата страна.

В първата половина от деня г-жа Хахман запозна присъстващите с практиките и инициативите на библиотеката, която ръководи. Брилон е сравнително малък град (27 000 жители) за Германия, но библиотеката му е една от най-иновативните в страната. Философията й е да не се задоволява с пасивната функция да обслужва деца и възрастни, които изначално имат положително отношение към образованието и книгите, а да предлага лесно достъпни програми, интересни за всички деца в общността. Тя работи активно за привличане на нови членове и осигурява информация и напътствия за родителите, които несъмнено представляват първият и най-важен фактор за възпитанието и ранната среща на децата с книгите.

Интересно е да се спомене, че общинското финансиране покрива само най-основните функции на библиотеката. Голяма част от инициативите се осъществяват благодарение на широко сътрудничество със спонсори и организации, като библиотеката се стреми да привлича ежегодно вниманието им с нови идеи и проекти.

Програмите са разпределени по целеви групи според възрастта на децата. Ето някои прекрасни идеи:

Възраст 0-3 години

BrilonLeselatte2Читателски метър – представлява познатият на всички метър за следене височината на децата, върху който обаче има отпечатана и кратка информация за оптималните начини за насърчаване на четенето в зависимост от възрастта на детето. Г-жа Хахман и нейни колеги разработват метъра през 2004 г. и го разпространяват във всички детски градини, логопедични и акушерски кабинети, болницата и при педиатрите в общината.

Проект „Брилонски бебета с книжки – добър старт за всяко дете“ – цели подпомагане на родителите при насърчаване на ранния контакт на децата с книгите. От януари 2006 г. всяка майка на новородено в града получава стартов читателски пакет с начална информация за насърчаване на ранното развитие на езиковите умения. Комплектът включва първа книжка с картинки и читателски метър. Като част от проекта се провежда и фото-конкурс „Четящи бебета“, който предизвиква голям интерес в медиите.

Библиотеки в чакалните – от пет години Градската библиотека поддържа пет библиотеки в чакалнята на педиатър, логопед, в акушерския кабинет и училището за родители на гинекологичната болница. На всеки шест седмици служител на библиотеката подменя книгите в чакалните. Целта е книгите и удоволствието от четенето да не се свързват само с помещенията на Градската библиотека.

– Подходящи материали за заемане за малки деца в библиотеката – тематични торбички с историйки (от 1,5 до 3-годишна възраст), например „В банята“, „Във фермата“ и т.н. Торбичките съдържат песен или историйка, както и играчки, с чиято помощ децата да я разиграят.

Възраст 4-6 години

Акцентът в работата на Градската библиотека е тясното сътрудничество с детските градини в общината, тъй като голяма част от децата в тази възраст са обхванати от тях.

Медиен метър – подобен на читателския метър, но предлага помощ в медийното възпитание на децата. Дава основна информация и съвети за подходящите занимания с различните медии според възрастта и се предлага както на родителите на по-големи читатели, така и на родилките с второ дете.

Екскурзоводски обиколки на деца от детските градини – организирана е като пътешествие с влак из помещенията на библиотеката, при което децата се запознават със служителите и правилата за заемане на книги.

Програма за развиване на езиковите умения – куфарчета за разказване, книжно кино

Посещения в детската градина – служителки на библиотеката посещават родителските срещи където представят детски книги от библиотеката. Библиотеката разполага с брошура със 150 препоръчани книги, свързани с детското ежедневие.

Обучение за доброволци, които четат на децата – с финансовата помощ на една от местните банки от осем години се организират обучения и срещи за обмяна на опит на доброволците, които четат на глас на децата

– Специални услуги на библиотеката – кутии с книги (детските градини могат да заемат такива кутии по определена тема, напр. „Рицари“, „Динозаври“, „Във фермата“); сандъчета за рожден ден (съдържат игри, книжки, декорация, музика и дори форми за печене по темата, на която ще бъде посветено детското тържество); кукли за куклен театър; японски дървен театър „камишибай“ – много подходящ за представяне на книга пред по-голяма група в детската градина.

Тъй като програмите на градската библиотека в Брилон не се ограничават само до най-малките читатели, в отделна статия ще прочетете за инициативите, свързани с по-големите и ще се запознаете с някои хитроумни идеи. Те не изискват много усилия или средства, но са безкрайно забавни и лесно приложими. 

След семинара г-жа Хахман любезно отговори на въпросите на екипа ни. Очаквайте интервюто с нея съвсем скоро!

                                                                                        Автори: Лора Филипова, Милена Златарова