Нека Петя Кокудева бъде част от уроците в училище!

Рядко ми се случва да пиша за цялостното творчество на някого. Предпочитам да се съсредоточа върху нещо конкретно. Обаче Петя Кокудева е толкова чудесна, че няма как да пиша само за някоя нейна творба.

Винаги съм обичала да чета поезия, но в последните 15 години не се впечатлявах от нищо, докато не попаднах на „Малки същества“ (изд. „Жанет 45“). Толкова докосващи, нежни и мили стихове. Умни и деликатни. Ей така си четях със спящия Макс (синът на Александра – бел.ред.) и ми беше уютно и спокойно.

После се върнах на работа и трябваше да правя Празник на буквите. Целият сценарий се въртеше около „Питанки“. Децата толкова много харесаха текстовете, че научиха наизуст не само техните стихотворения, а всеки научи всичко.

Към „Лупо и Тумба“ подходих доста скептично. Някак не мислех, че е възможно да харесам тези кратки ситуации, обаче те са страхотни. Толкова мъдрост има в тях. Поднесена по един такъв уж детски начин, а всъщност е откровено философски.

Докато чета произвезденията на Петя Кокудева, се изумявам от липсата на всякаква нафукана дидактическа поучителност. Там има просто любопитство и любов към всичко. Положителност и търсене на щастието.

Не ми се иска да пиша за конкретни стихове, защото ще има спойлери, но във всеки има частичка от нашия живот. Ситуации, които всеки човек и всяко дете познава и може да намери навсякъде.

Именно в това е смисълът, че дори буркана със сладко може да се превърне в поезия.

Илюстратор на книгите е Ромина Беневенти. Нейните рисунки правят думите истински живи. Допълват разказаните истории и правят всичко видимо, материално и реално. Но само започват образите. Някак, след като се нагледаш, съзнанието само продължава да си измисля и украсява.

Страхотно се получава. Четеш и мечтаеш, учиш децата да четат и мечтаят!

Ясно е, че като обикновен читател съм фен и много харесвам всичко написано. Като учител препоръчвам всяка книга на Петя Кокудева. Във всяка една има много възможности за работа, наистина много. Ако беше в моите правомощия щях да работя по нейните произведения с всеки мой клас!

Прочетете и другите ни ревюта за книгите на Петя Кокудева: „Лулу“, „Малки същества“, „Питанки“, „Лупо и Тумба“.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.