На гости в света на „Малки същества“

„Но и днес е понеделник.

На какво ли е начало?

Превърни го в нещо, смело! 

Скоро ще е отлетял…“

Петя Кокудева е млада и много талантлива българска поетеса, която твори по нестандартен начин своите стихове. И макар според заглавието на най-новата й книга, „Малки същества“ (изд. „Жанет 45“), творбите й да са за възрастни, според мен детската аудитория също ще се радва да се потопи в света на Щъкла, лейди Понеделник или сър Буреноско.

„Я го гледай ти – чудак! – 

кей направил сред полето!

Всички питат: Ама, как?

Тук да виждате морето?

Пристан щом сме построили 

за мечтата невъзможна,

тя намира път и сили

и наяве ни спохожда.“

Стиховете на Петя Кокудева ни карат да се замислим за света около нас: да помечтаем или да погледнем критично на онези неизгладени гънчици, които са в състояние да ни откъснат от радостта на живота и да ни направят тъжни, неуверени или невъзпитани.

Поднесени под формата на мънички същества, човешките качества, копнежи и блянове намират своя път към душата на читателя и го карат полекичка, без агресия или напрежение, да открие своите малки същества, скрити в живота му.

Дали ще плавате към нови хоризонти с мис Моряшки или ще наглеждате своите Страхчета, за да не порасват много-много, дали ще си направите химичен експеримент по тема „Химия за двама“ на молекулата Гертруд – всичко зависи от вас. Вярвам, че в стиховете на авторката ще откриете хиляди нюанси, ще намерите безброй теми за разговор с децата си и след прочита на „Малки същества“ ще сте зърнали нови начини да се радвате на живота.

На мен „Малки същества“ (изд. „Жанет 45“) ми хареса безмерно, даде ми куп добри и позитивни идеи и ме накара да се замисля за много от съществата в и около мен. Илюстрациите на италианската художничка Ромина Беневенти пък ми доставиха истинско удоволствие и ми разкриха още много скрити черти на героите на Петя Кокудева.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.