„Първа книга за природата“ – чудесен избор за първа научна книга

Аз вярвам в науката. Мисля, че благодарение на нея имаме шанс да просъществуваме като вид. Науката е възникнала заедно със стремежа на хората да обяснят на себе си промените в заобикалящия ги свят – в природата.

Определението за природа в учебника за 2. клас казва, че тя е всичко, което ни заобикаля, но не е създадено от човека. Обаче в класната стая в училище, в детската стая вкъщи някак няма особено много природа. Любопитно е, че тя е от първостепенно значение за всички нас, а ние сме все по-далеч от нея.

За да могат нашите деца да се отнасят с отговорност и уважение към другите живи същества на нашата планета, те първо трябва да ги видят. След това да чуят колко интересни и важни са те, а после и да се научат да живеят в хармония с тях. Природата е навсякъде около тях, но възрастните трябва да им я покажем.

„Първа книга за природата“ (изд. „ФЮТ“) е чудесен избор за първа научна книга. Тя разказва за живота на Попи и Сам в тяхната ябълкова ферма. Там героите опознават природата, която е навсякъде около тях. Забелязват различните видове дървета и специалното в тях. Вглеждат се внимателно в цветята и билките. Разбират кои са малките същества, бръмчащи във въздуха или пълзящи в пръстта и защо са важни те. Срещат се с животните, които живеят в гората близо до дома им. Научават как могат да помогнат на птиците през студените месеци.

Книгата дава базови, основни знания за живите същества около децата и идеи как да им ги представите ясно и понятно. Освен интересното ежедневие на Попи и Сам, книгата разполага с чудесен нагледен материал към всяка тема, която разглежда.

Езикът, на който е написана, е научен, но напълно съобразен с възрастта и базата знания на децата. Следващият огромен плюс на книгата е, че въвежда слушателя или читателя си в научния тип текст. Познаването на такова съдържание и умението да се работи с него би било сериозно предимство за всяко дете, в бъдещите му срещи  с „разказвателните“ предмети.

Природата е важна за всички нас, а децата обичат това, което познават. Нека се постараем да опознаят и да заобичат и тяхната планета.

Книгата е подходяща за съвместно или самостоятелно четене от деца от 4 до 8 години. Смятам, че по-големите вече разполагат с тези знания и умения.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.