Кратки пътеводители в биографии забележителни: Леонардо да Винчи

Вече имахме възможност да се убедим, че издателство Timelines (поредицата „Заек и Мечка“, „Хроники“) внимателно подбира книгите, които издава и се отнася с особена грижа и безкомпромисност към вида им на български. Новата им поредица „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ не прави изключение – книгите са с удобен за децата по-малък формат, твърди корици, множество цветни илюстрации, подбрани шрифтове и атрактивен дизайн. Всяка от книгите представя достъпно и увлекателно живота на известна личност – учен, творец или пионер в определена област.

Първите 5 личности са Леонардо да Винчи, Чарлз Дарвин, Мари Кюри, Амелия Еърхарт и Фрида Кало. Леонардо да Винчи е легендарна историческа фигура – художник, изобретател, архитект, инженер (не само костенурка нинджа :-)), който е починал именно на днешния ден през 1519 година, затова избрахме да представим първо неговата биография.

Леонардо да Винчи огледално писане

Как да предствиш толкова богат творчески път в ограничения обем на 60-тина страници при това разбираемо за малки читатели? Авторката Изабел Томас се е справила отлично с това предизвикателство, а неин безценен помощник е илюстраторката Анке Векман. С кратки и ясни изречения Томас се спира на повратните моменти от живота на Леонардо, като не проспуска да даде основни интересни факти, които да създадат основата от детските знания за прочутия художник и неговите творби.

Авторката не се колебае да направи и по някоя комична забележка за Леонардо, който несъмнено е гений, но все пак е имал и някои недостатъци. Например, много често многобройните му проекти остават недовършени, като коня на стария Сфорца.

Леонардо да Винчи

Многобройните илюстрациите на Векман активно ангажират вниманието на читателите, като си взаимодействат и допълват информацията от текста. Илюстраторката не се притеснява от време на време да използа комиксови балончета, за да направи представата за Леонардо по-непосредствена за децата, или да организира информацията в импровизирани списъци.

В книгата има и интересен интерактивен елемент – децата могат да използват огледалце, за да разчетат огледално написан текст. (Както знаем, Леонардо е писал в своите бележници именно по този начин.)

Преводът е на Петя Гуламали, а книгата е най-подходяща за деца над 7 години.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.