Мечешки истории № 2: Падингтън в чужбина

Харесвам Мечо Пух – като повечето деца и техните родители. Но от известно време имам нов приятел, който на моменти ми е доста по-симпатичен от героя на Алън Милн.

Падингтън е от Тъмно Перу. Той пристига на гара „Падингтън“ в Лондон с един куфар и си няма понятие за нещата, които го очакват. За щастие, малкото мече е открито от семейство Браун, което го осиновява и е напълно готово да изтърпи неразбориите, причинени от непохватния Падингтън.

От похапването на мармалад в леглото до собственоръчен ремонт на стаята му, мечето докосва сърцето ти с желанието си да не е в тежест и да се справи по най-добрия начин, който често е катастрофален.

И докато в предишните книги от поредицата Падингтън се подвизава из Лондон, в „Падингтън в чужбина“ малкият разбойник заминава на специална ваканция във Франция. Господин Браун му гласува доверие да направи маршрута, а вълнението е толкова голямо, че няма начин симпатичният герой да не оплеска всичко… не само с мармалад! 🙂

Освен с купища книги за Франция, ПДНГТН се опитва да изтегли спестяванията си от банката. Опитът му завършва с пожарна, полиция и госпожа Бърд. А спестяванията му се оказват на сигурно място – в джоба му. Сблъсъкът с банковата система пък със сигурност е изпитание не само за мечето, но и за самата система!

След напрегнато и почти трафикантско преминаване през имиграционната служба, семейство Браун и Падингтън поемат по лъкатушещия път към селцето, в което ще отседнат. За съжаление, пътните карти имат ужасната способност да объркват пътниците и да ги водят до съвсем неочаквани места. Добре, че малкият герой успява да намира помощ отвсякъде. Как френски хлебар помага на чуждоземен пухкав екземпляр, как се готвят охлюви на открито и що за състезание е „Тур дьо Франс“ ще научите от Майкъл Бонд.

Не бих могла да разкажа за забавните моменти и щурите действия на Падингтън, без да ви отнема очарованието от личното познанство с мосю Меше. Единствено ще кажа, че поредицата за меченцето от Тъмно Перу е като глътка свеж въздух, като малко непохватно дете, което се опитва да порасне и в желанието си да прави всичко само, допуска толкова забавни грешки, че на възрастните не им остава друго, освен да се усмихнат!

Ако все още не познавате странния екземпляр, способен да измести Мечо Пух от сърцата на децата, прочетете отзивите ни за „Мечето Падингтън“, „Отново за Падингтън“ и „Падингтън идва на помощ“.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.