Падингтън от Тъмно Перу

За кого се сещате, когато чуете думата „мече“?

Така си и знаех: мислите за творението на А. А. Милн – глуповатото, но много добродушно същество Мечо Пух.

Аз обаче имам нов мечешки приятел. Той идва от далечно Тъмно Перу, обича мармалад и е много възпитан. Добре де, понякога се забърква в неприятности, но все пак е много готин. Ако сте попадали на книжките на Майкъл Бонд, вече сте се досетили, че приятелят ми е… мечето ПАДНГТН (в превод – Падингтън) (изд. „Агата-А“).

Малкото уплашено мече се озовава като по поръчка на гара „Падингтън“ в Лондон в същия момент, в който г-н и г-жа Браун очакват малката си дъщеря Джуди. Тъжното животинче, оставило леля си в пансион за пенсионирани мечки в Перу, пътува съвсем само с куфара си през моретата, за да му се усмихне късметът и да го поканят да живее на „Уиндзор Гардънс“ 32.

Животът на мечето се променя много – не само заради закуската с малмалад в изобилие, но и заради хилядите нови неща, на които се натъква. Приключенията му на морския бряг или в областта на рисуването, както и премеждията му с ескалатора карат читателя да се усмихне и да си спомня колко любопитно място е светът, в който живеем.

Какво разбах от книгата? Че Падингтън е много сладък и е доста по-умен от Мечо Пух. Е, разбира се, и той не знае всичко за света, в който живеем и трябва да се научи как да се вози на метро, например, но все пак приключенията му не отстъпват по нищо на творението на Алън Милн.

„Мечето Падингтън“ е свежа поредица за истински любители на мечките. Тя ще се хареса както на по-малките слушатели, така и на по-големите читатели. Освен по-дебелите книги с истории за героя на Майкъл Бонд, които вървят с черно-бели илюстрации от Пеги Фортнъм, на пазара можете да намерите и книжки с илюстрации от Р. У. Али, подходящи за деца от 2 до 5 години.

В проект „Експериментът“ с 2-годишния Дàниел четем книгите с илюстрации за малкото мече. Освен това си свалихме интерактивната книга Paddington Bear (налична на английски език), която слушаме и разглеждаме през таблет и телефон. Може и вие да пробвате да играете по такъв начин с книгите или пък да гледате с децата си филма за мечето, който излезе по кината преди време.

Не пропускайте да прочетете и останалите книги за Падингтън:

Автор: Вал Стоева