А. А. Милн: създателят на Мечо Пух

Алън Александър Милн се ражда в Шотландия на 18.01.1882 г., но прекарва детството си в Лондон, където баща му е директор на начално училище. Ранното му образование дължи много на уменията на младия по онова време учител Хърбърт Уелс, който Милн по-късно описва като „велик писател и страхотен приятел“. Милн продължава образованието си в Уестминстърското училище и в Тринити Колидж, Кеймбридж, а по-късно завещава оригиналните ръкописи на „Мечо Пух“ и „Къщичката в къта на Пух“ на библиотеката на колежа.

Като студент в Кеймбридж, Алън редактира списание „Гранта“ за около година, а първите му литературни опити са публикувани в хумористичното списание Punch, където около месец след 24-та си годишнина е назначен на поста помощник-редактор, оставайки на тази позиция до избухването на Първата световна война.

През 1913 г. Милн се жени за Дороти дьо Селинкур, а синът им Кристофър Робин се ражда през 1920 г. Въпреки, че е заклет пацифист, Милн се включва в британската армия, но след войната публикува осъдителната статия „Мир с чест“. През 1926 г. излиза първият му роман за малкото глупавичко мече „Мечо Пух“, а през 1928 г. е публикуван и „Къщичката в къта на Пух“. Въпреки множеството разкази, театрални пиеси и дори детективския роман, съчинен от Милн, успехът на историите за обичаното от поколения деца мече помита всички предишни постижения на автора, превръщайки детските книги на Алън в бестселъри. Книгите са преведени на множество езици, сред които и латински, а адаптациите на историите и появата на Мечо Пух и приятелите му в телевизионни серии, театрални постановки, аудио-пиеси и филми превръща творението на Алън Милн в бизнес, носещ милиони долари приходи на година.

А. А. Милн умира на 31.01.1956 г., но героите от книгите му живеят и до днес в сърцата на малки и големи, разнасяйки славата на автора по света.