Математика през лятото: мисия възможна

Запознахме се с ентусиазираните и вдъхновени млади хора от Център по забавна математика и веднага се усетихме като съмишленици. Тяхната програма цели да покаже на децата на възраст между 4 години и четвърти клас, че точната наука има забавна страна.

Екипът на „Детски книги“ пък се стреми да насърчава четенето сред децата, като им показва, че то може да бъде забавно и вълнуващо. Така – съвсем естествено – решихме да съчетаем нашата страст към приказките с тяхната любов към математиката в „Приказка за влюбените мравки и пръстена на Мьобиус“, която ни бе предоставена от Центъра по забавна математика.

Имало едно време две мравчици работнички – Мравка и Мравчо. Те живеели в един голям Мравуняк. Откакто свят светува в средата на мравуняка, за радост на мравките, имало стар пръстен от сухи листа. Мравчо и Мравка много се обичали и прекарвали цялото си свободно време заедно, лазейки ту по едната страна на пръстена, ту по другата.

Един ден Мравчо тръгнал да се прибира и на връщане от гората, където събирал части от растения, решил да мине по долната повърхност на пръстена. Обикалял цял ден, но така и не могъл да излезе от пръстена.

Мравка чакала ли, чакала Мравчо, но той така и не се появил. Тогава започнала да го търси, като обиколила целия мравуняк, но не го открила. Останал й само старият пръстен от листа. Тръгнала по горната повърхност на пръстена, но така и нищо не открила.
Отрежете хартиена лента с избрана от вас дължина и я залепете заедно с детето си като пръстен.
Вземете два цветни маркера и с детето очертайте траекториите на двете мравки, като поставите едната мравка в горната част на пръстена, а другата – в долната.
Забележете, че пътищата им не се пресичат.
Поговорете с детето защо са тъжни Мравчо и Мравка.
Един стар търтей видял какво се случва и решил да помогне на двете влюбени мравки. Покатерил се върху пръстена и отлепил двата му края. След това взел единия край, усукал го и чак тогава го залепил за другия. Седнал доволен и започнал да наблюдава какво се случва.
След малко пътищата на Мравчо и Мравка се пресекли и те били много щастливи, че отново са заедно. Благодарили на стария търтей и го поканили на сватбата си. Ето такава е историята! 🙂
Отрежете втора хартиена лента и я залепете заедно с детето си, като преди да залепите двата края, усучете единия под ъгъл 180 градуса по дължина. Така ще получите прословутия пръстен на Мьобиус.
След това вземете два цветни маркера и направете с детето си траекторията на двете мравки като поставите едната мравка в горната част на пръстена, а другата – в долната част.
Отбележете, че пътищата им се пресичат.
Порадвайте се заедно за Мравчо и Мравка.
Ако приказката за мравките и пръстена на Мьобиус ви е заинтригувала, проверете програмата със заниманията на Центъра по забавна математика тук.
Ето и нашите предложения за книги, с които да убедите децата, че математиката не е страховита и неразбираема наука:

Аз се уча да броя. Във фермата

Книжката „Аз се уча да броя. Във фермата“ (изд. „ФЮТ“) е  предназначена за най-малките и техните първи стъпки в света на числата. Те се учат да броят с помощта на шарени картончета с лика на животинки, които се поставят на специални места и стимулират любопитството на децата. Освен всичко, на гърба на книжката са предложени и съвети за родителите, с които допълнително да се развие и затвърди умението на дечицата да броят.

Поредица „Математика за лека нощ“

Идеята на Лора Овърдек за поредицата “Математика за лека нощ” (изд. Софтпрес) се заражда от реакциите на собствените й деца, които вместо приказка за лека нощ, получават математическа задачка за лека нощ и скоро се оказват пристрастени към броенето и пресмятането.

Книгите съдържат забавни задачки, разпределени в глави с интригуващи заглавия. Задачите нарочно не са разпределени по възраст, а в 3 категории на трудност – за умничета, за умници и за големи умници, за да може всяко дете да върви със своето собствено темпо. Успехът на поредицата се дължи на достъпния език, забавната форма, под която са поднесени математическите предизвикателства, щурите теми и чувството за хумор на авторката.

Вижте трите книги тук.

Пътешествие в чудния свят на математиката

Как и защо математиката е навсякъде около нас и прави живота ни по-лесен, малките любопитковци могат да научат от великолепната енциклопедия “Пътешествие в чудния свят на математиката” (изд. „Софтпрес“). Книгата предлага информация за историята и развитието на математиката през вековете – от вавилонците до нашето високотехнологично съвремие.

Информацията за различните математически понятия е представена по свеж и разбираем за деца начин, а рубриките „Знаете ли, че“ и „Любопитно“ безотказно привличат любознателните умове. Ще откриете и известен интерактивен елемент в предложенията за интересни експерименти и игри, които малките читатели лесно могат да правят самостоятелно.

Дяволът на числата

Вадене на ряпа, подскачане, триъгълни числа и идеално прости числа? Такива трикове използва “Дяволът на числата” (изд. „Сиела“), който 12 поредни нощи се вмъква в сънищата на Роберт. Момчето не обича математиката, но досадният дявол безцеремонно го оплита във всевъзможни номера с числа, зайци, кокосови орехи и варианти за групи за почистване на училищния двор. В резултат Роберт започва да възприема числата като възможност за игра, забавление и откривателство.

А каква е причината за неразумното поведение на някои от тях? Дяволски труден въпрос, на който може би ще отговорят някои от днешните малки читатели, вдъхновени от забавната страна на математиката да станат учени-математици.

Ако вече сте запленени от магията на математиката и искате просто да се насладите на отиващото си лято с книга в ръка, препоръчвам ви да се потопите в странния свят на  „Ритматистът”, където геометрията получава истинска възхвала.