Весел карнавал слага край на „Лято в библиотеката“ в Силистра

Детски отдел на Регионална библиотека „Партений Павлович” в Силистра и тази година бе домакин на Лято в библиотеката, чийто финал ще бъде на 13 септември – рождения ден на невероятния разказвач на истории Роалд Дал, чийто герои ще оживеят в  нечуван Весел карнавал от 11 часа.

Лято в библиотеката се проведе се в рамките на три месеца – юни, юли и август, взеха участие деца на възраст от 3 до 14  години. В продължение на 50 дни заниманията се провеждаха всеки работен ден от 10.30 до 12.00 часа и бяха посетени от близо 1000 деца.

Основна цел на инициативата и тази година беше децата да оползотворят по най-добрия начин свободното си време, защото библиотеката освен място за четене, е и място за полезни и приятни занимания с приятели.

„В ежедневната работа с малките читатели се постарахме да привлечем вниманието им към интересни заглавия от фонда на Детски отдел, за да ги провокираме да четат не само книгите от задължителните списъци. Стартът на Лято в библиотеката 2016 бе даден на 6 юни с литературното ателие „Матилда”, в което в продължение на една седмица нашите малки читатели се запознаха с творчеството на уелския писател – хуморист Роалд Дал. Тази година отбелязваме 100 години от неговото рождение и обявихме конкурс за рисунка на тема „Моят любим герой от книгите на Роалд Дал”.„, разказват библиотекарите от Детския отдел.

Летните събития в библиотеката бяха обособени в няколко ателиета – литературно ателие „Матилда”, творческо ателие „Фантазия”, Млади художници, Филмов маратон, Приказки от стария грамофон, Да се хванем на хорото. Децата четоха, рисуваха, оцветяваха, апликираха, моделираха, танцуваха. Лятната програма бе обогатена с нови начинания с акцент върху приложната част, заради желанието на децата да научат нови неща. Така те се забавляваха, изработвайки различни предмети – картички, книгоразделители, поставки за салфетки, хартиени цветя, помпони.

Дните бяха наситени с приятни емоции, през цялото време участниците общуваха помежду си като добри приятели, създаваха нови запознанства. Освен от Силистра, в летните ни ателиета твориха деца от други градове, гостуващи на града. Редейки пъзели и мозайки, малчуганите развиваха въображението и логическото си мислене, учеха се да работят в екип.