Дяволска книга за числата

В Дни на книгите за програмиране за деца няма как да не ви припомним за дяволски забавната книга за неразумните числа.

За мнозина разните му корени квадратни, степенуване, вариации, пермутации и числови редици звучат и изглеждат като напълно неразбираеми и излишни в живота понятия. Обаче ако става дума за вадене на ряпа, подскачане, триъгълни числа или идеално прости числа, вероятно без да се усетите ще попаднете в капана на „Дяволът на числата” (изд. Сиела) на Ханс Магнус Енцесбергер. Също като Роберт.

Той не харесва смятането, а пък учителят по математика, г-н Бокел, с неговите досадни задачи харесва още по-малко. Момчето така или иначе сънува кошмари, та положението съвсем се влошава когато започва да сънува и малко рогато човече, което се представя за дявол на числата. Тези сънища продължават 12 нощи, но още от втората Роберт ги очаква с нетърпение, защото дяволът безцеремонно го оплита във всевъзможни трикове с числа, зайци, кокосови орехи и варианти за групи за почистване на училищния двор. Също като Роберт ще установите, че числата често се държат доста неразумно, а понякога и направо откачено. И докато се забавлявате с тях, неизбежно ще стигнете до въпроса защо го правят. А както знаем, „защо“ е дяволски труден въпрос.

Математиката е един от най-добрите начини да отговорим на всички възможни „защо“, а гениалните математици са истински магьосници. Жалко е, когато децата биват отвращавани от математиката, поради скучното й представяне и досадните, монотонни упражнения в училище. Страхотно е, когато се появяват книги като „Дяволът на числата”, които да ги накарат да възприемат числата като възможност за игра, забавление и откривателство. Децата са любопитни по природа и малко са тези, които ще откажат да се включат в такива игри. Всъщност книгата привлича дори и възрастните, а учителите могат да намерят позагубеното си вдъхновение за по-раздвижени часове (дори на г-н Бокел са му омръзнали задачите с гевреците).

„Дяволът на числата” е наистина дяволска книга. Щом веднъж се забъркате с малкото червено човече и неговите хитроумни трикове с числа, трудно ще се откъснете. Даже може да се заинтересувате от причините за поведението на неразумните числа и работата на други математически дяволи. Дяволски добра работа, г-н Енцесбергер! 

Автор: Лора Филипова