Коледния Прасчо

След като миналата пандемична година Дж.К. Роулинг публикува „Икабог“ – история, създадена за собствените ѝ деца – през 2021 г. почитателите на книгите ѝ за деца получиха възможност да се запознаят с „Коледния прасчо“ (изд. Егмонт).

Джак, подобно на повечето деца, още от бебе има любима играчка – плюшеното прасенце Дипи. И като всяка любима плющена играчка Дипи отдавна вече не е с оригиналния си цвят или пък очи. Това е без значение за Джак, защото прасенцето е неговият най-добър приятел и безценна утеха при всички разстройващи събития в живота му – от раздялата на родителите му до смяната на училището и появата на новия му баща.

Затова е напълно разбираемо, че когато точно преди Коледа доведена му сестра Холи изхвърля Дипи на магистралата, момчето изпада в ярост и отказва да приеме новото плюшено прасенце-заместител. Защото няма заместител на най-верния ти и истински приятел, нали?

Както твърди клишето, по Коледа се случват чудеса. Оказва се, че Бъдни вечер е магическа – играчките оживяват и дете може да отиде в Страната на загубените. Джак е твърдо решен да си върне Дипи, дори с цената на риска да бъде заловен от зловещия Лузър.

Коледният Прасчо е негов спътник и водач в опасната мисия. Двамата минават последователно през градовете на Заменимите и Незабравените, Дебрите на Неожалените, Града на липсващите, докато стигнат до Острова на най-обичаните. Навсякъде срещат вещи и играчки, които са били загубени.

Съвсем в духа на Коледните празници Джак и Дипи доказват, че нищо не може да бъде изгубено, ако надеждата съществува. Намира ли момчето своята любима играчка и какво се случва с Коледния прасчо, най-добре ще ви разкаже Дж.К. Роулинг.

Тя се е опитала да напише трогателна и увлекателна история за голямото приятелство, за неизбежните промени и загуби в живота и до голяма степен е успяла. (Перипетиите на Джак и Коледния Прасчо из Страната на изгубените ми напомниха за Дантевия „Ад“ и неговото обикаляне из кръговете на Ада с Вергилий.) Думите на Дипи звучат по коледно оптимистично:

„Загубите са част от живота. Н някои от нас живеят въпреки че сме загубени.“

При странстването си Джак среща най-различни вещи – от евтини до скъпи, от непотърсени до горко оплаквани. Пътят му обратно към дома минава през решаващ сблъсък с Лузъра – страховито злонамерено чудовище, сглобено от различни части и отпадъци, което изяжда загубените неща. Неговото ужасяващо леговище наподобява сметище, което съвсем естествено извиква въпроса за излишните отпадъци в резултат на все по-ескалиращо консуматорство, рециклирането и отговорността ни към природата.

Преводът е на Красимира Абаджиева, а книгата е богато илюстрирана от Джим Фийлд, когото познаваме от поредицата „Заек и Мечка“, „Лъвът в мен“, „Катериците, които се научиха да споделят“ и „Коалата, която разбра, че може“.

Книгата е подходяща за читатетели между 9 и 12 години, а красивото издание с твърди корици, черно-бели илюстрации и смислената тематика, я правят отличен подарък не само по Коледа.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.