Плюшеното зайче или как оживяват играчките

Преди да влязат в света на скучните възрастни, децата силно вярват в магиите и вълшебствата. Затова не е случайно, че година след година родителите отговарят на въпроси за съществуването на Дядо Коледа, Великденския заек, Феята на зъбките и други неуловими персони. А в ежедневието, макар не всички възрастни да си дават сметка, повечето деца имат специална връзка със своите играчки, които оживяват в детското съзнание и заемат важна роля в игрите на малчуганите.

Именно на онази специална възраст, в която границата между реалността и фантазията се размива, е посветена британската класика „Плюшеното зайче или как оживяват играчките“ от Марджъри Уилямс. Написана през 1922 г., книгата разказва какво се случва с най-обичаните играчки и предлага първи уроци по справяне с трудностите на порастването.

Малкото момче получава прекрасно плюшено зайче в коледната утрин. И макар първоначалното внимание към играчката да е голямо, момчето бързо забравя плюшения си подарък.

Зайчето живее дълго време в детската стая, където разни играчки с механизми и пружинки гордо заявяват своето превъзходство.

„По природа то си беше срамежливо, а и понеже беше направено само от плюш, някои от по-скъпите играчки се държаха доста високомерно с него.“

Единствено старият кожен кон не си придава важност. Той разказва на плюшеното зайче за магията на детската стая – рядка и ценна, която може да бъде усетена единствено ако имаш търпение и останеш достатъчно дълго.

„- Какво значи да си ИСТИНСКИ? – попита един ден зайчето, докато двамата с коня лежаха един до друг близо до решетката на камината. – Значи ли да имаш неща, които тракат вътре в теб, и малко ключе за навиване?

– Да си истински не значи как си направен – отвърна конят. – Това е нещо, което ти се случва. Когато едно дете те обича много дълго, но не само си играе с теб, а НАИСТИНА те обича, тогава ставаш истински.“

Тези и други свои размишления предлага старият кон на зайчето. И макар плюшкото да се бои да остане без очи или да му опада козината, то тайно си мечтае да се превърне в истински.

Едно прекрасно лято момчето не просто си играе с плюшената играмка, но в изблик на гняв заявява на своята бавачка, че тя е истинска. Така магията на детската стая спохожда и малкото зайче, но пътят до превръщането му в напълно истинско е дълъг и пълен с опасности. Едва ли ще се намерят равнодушни деца и възрастни, които да не се трогнат пред съдбата на малкото платнено зайче и да не пролеят по някоя сълза на финала!

Освен приятна и мила история, която подсказва на децата, че количеството играчки често не води до качество, „Плюшеното зайче или как оживяват играчките“ е пълна и с философски уроци за живота и порастването, подходящи дори за малките деца. Въпросът „Какво е да си истински?“ директно изпраща читателя към въпросите за смисъла на съществуването, отвъд злободневните теми и далече от фалшивите ценности. Книгата дава поводи за разговор и с по-големите деца:

  • Има ли смисъл да обръщаш внимание единствено на външността?
  • Къде се крие магията на приятелството и защо се случва толкова рядко?
  • Не е ли по-лесно да си красив и неистински, отколкото опърпан, но истински? Има ли изобщо смисъл да се стремиш да си истински?

През годините историята на Марджъри Уилямс е излизала в няколко издания на български език:

За по-малките деца илюстрациите на Сара Масини към „Плюшеното зайче или как оживяват играчките“ на изд. „Панда“ сякаш са най-близки и подходящи за възприемане. Самото издание е с голям формат и твърди корици, а хартията е изключително плътна и приятна на допир, което позволява на илюстрациите да изпъкват ненатрапчиво. Преводът от английски език е на Владимир Пенов.

По книгата е създаден и игрално-анимационен филм, „Вълшебният таван“, който можете да гледате с децата си, но само след като заедно сте се насладили на чудесната оригинална история, написана от Марджъри Уилямс. 🙂

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.