Заек, Мечка и компания се борят с диктатор

Тандемът от добродушната и оптимистична Мечка и нервозния песимистичен Заек стана любимец на българските читатели още с първата книга от поредицата.

От Джулиан Гоф и Джим Фийлд очаквахме историята на петото им премеждие с нетърпение и не останахме разочаровани от „Лошият цар е същински кошмар“ (изд. „Timelines store“).

Зима е, храната е оскъдна и Вълкът се опитва да докопа каквато и да е плячка. Например, Заека.

С помощта на Мечката Вълкът е прогонен от долината, но след него идва по-голямо зло. Белият мечок е нахален натрапник, безскрупулен узурпатор, егоист с мания за величие, истински диктатор и така нататък. Схващате идеята.

Животните от долината са ужасени. Белият мечок се обявява за Цар, нарича животните от долината свои роби и иска да му построят дворец. Дори добронамерените опити на дипломатичната Мечка да разреши конфликта този път удрят на камък.

Доста необичайно, в тази история главната роля се пада на страхливия и депресиран Заек. Той ще трябва да надмогне себе си, да води преговори с най-големия си враг и да стане нещо като организатор на съпротивата срещу гадния цар.

Другата звезда в книгата е лошият Вълк, който май не е такъв по свой избор. А и разкрива неочаквани умения на мотиватор и съветник.

„Първо побеждаваш страха си. После побеждаваш врага си.“

Възможно ли е Заек, Мечка, Мишка, Полевка, Совичка, Кърт и други дребни животни да се справят с огромен, зъл Бял Мечок?

Джулиан Гоф и Джим Фийлд дават забавен и поучителен отговор в добре познатия ни вече стил. А това предлага изобилие от възможности да подхванете разговори с децата:

  • Защо се казва „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“? Трябва ли да чакаш винаги някой друг да оправи проблемите?
  • Какво означава да си смел? Да не се страхуваш? Или да се страхуваш, но въпреки това да действаш? Трябва ли да обръщаме внимание на страха?
  • Как да потърсим смелост в себе си?
  • Може ли враговете да ни станат съюзници?
  • Има ли разлика между това да си лош поради някаква обективна причина и да си лош просто така?
  • Важно ли е да имаш подкрепа от приятели? Може ли много на брой слаби герои да се противопоставят на привидно непобедим враг?

Петата книга от поредицата „Заек и Мечка“ следва печелившата схема на предишните 4 книги в поредицата:

  • увлекателно разказана история със силен хумористичен елемент;
  • симпатични, характерни персонажи;
  • положителни послания, поднесени ненатрапчиво и забавно;
  • превъзходни рисунки с очарователни детайли в израженията на героите, които да откривате с всяко следващо разглеждане.

 

 

 

Книгата е най-подходяща за деца над 5 години, но не виждам причина по-възрастните читатели да пропускат удоволствието от „Лошият цар е същински кошмар“. Текстът, за разлика от предишните заглавия, е малко по-дълъг, но темата за страха предполага повечко обяснения. Някои от хрумките на Джулиан Гоф са страхотни и могат да бъдат използвани като успешна тактика за справяне с притесненията от страна на децата.

Чудесният превод този път е дело на Ненко Генов, а редактор е Янка Боянова. А ако се чудите къде изчезна Бухалка от предишните книги, трябва да знаете, че още е част от компанията, но вече с името Совичка.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.