Икабог – легендата, която ражда зло и добро

Миналата година по време на първото извънредното положение във Великобритания заради КОВИД-19, Дж.К. Роулинг пусна за свободно четене онлайн история, писана за четене на глас преди сън на собствените й деца. Създадена повече от 10 години, историята за Икабог никога не е била публикувана преди. Решението си да го направи сега, Роулинг обяснява с желанието да помогне на децата и семействата им да преминат по-лесно през дните на изолация.

От август до октомври 2020 г. и българските деца можеха да прочетат глава по глава историята за благоденстващата страна Корнукопия на специалната българска страница.

„Икабог“ (изд. Егмонт) започва във времена на изобилие и щастие в кралство Корнукопия. Крал е Фред Храбреца, който се смята за великодушен, смел и мъдър управник. Истината е, че е страхлив, суетен и лесен за манипулиране. Постепенно кралят попада под вредното влияние на двамата си съветници Спитълуърт и Флапун. На външен вид те са съвсем различни, но злият нрав и целта им са общи.

Единственото кътче от Корнукопия, в което царят бедност и нещастия е Маршландия. Според легенда чудовището икабог подмамва нищо неподозиращите поданици в блатата на Маршландия, където ги убива и изяжда. Дали легендата казва истината или не, никой не знае. Алчните и безскрупулни Спитълуърт и Флапун виждат в нея отлична възможност да управляват страната за свое собствено облагодетелстване през главата на малодушния и наивен крал.

Дейзи Давтейл и Бърт Биймиш са приятели от деца, но приятелството им е подложено на изпитания от манипулациите и злодеянията на Спитълуърт и Флапун. Против желанието им двамата са въвлечени в кроежите им. Докато семействата им и цяла Корнукопия затъват във все по-големи беди, Дейзи и Бърт ще трябва да действат.

Независимо дали пише фентъзи поредица за деца, социална сатира или криминални романи, Роулинг безспорно е отличен разказвач. „Икабог“ не прави изключение. Приказката е увлекателна и динамична без свръхзабързано действие. Персонажите са достатъчно ярки и емоционално ангажиращи в целия спектър на чувствата. Едва с няколко думи и постъпки, Роулинг подсказва истинските характери на героите и скритите им мотиви. Много често истината само е загатната, а читателите трябва да направят своите изводи.

Писателката умело създава характерна атмосфера, която да голяма степен се дължи на описанията на кулинарните изкушения в Корнукопия – от сладкишите като „Девичи блян“ и „Небесни копнежи“ до и млечните и месните деликатеси на Кърдсбърг и Барънстаун и вината на Джеробом.

В хода на действието Роулинг постепенно нагнетява усещането до почти пълна безнадеждност, когато започваш да се питаш дали изобщо злодеите ще бъдат наказани, а доброто ще възтържествува. Вечната борба между доброто и злото в умовете и сърцата на хората е основния мотив в „Икабог“.

Книгата е най-подходяща за деца между 7 и 11 години. Злощастната история на Корнукопия ще им предостави ярки примери за лоялност, достойнство, смелост, любов, алчност, малодушие, подлост. Ще станат свидетели как една легенда, умело използвана за създаване на лъжи, заблуди и страх, може да роди истински чудовища. А дали икабог наистина съществува, най-приятно е да откриете сами, докато четете.

„Икабог“ не е задължително четиво за феновете на Хари Потър, но е чудесно начало децата да се запознаят с една от най-известните съвременни писателки за деца. Задължителна е, ако сте почитатели на Дж.К. Роулинг и с любопитство следите жанровите превъплъщения на писателския й талант.

Преводът е на Красимира Абаджиева, а луксозното изданието с твърди корици е илюстрирано с 34 рисунки на български деца, които бяха избрани от „Егмонт България“ след национален конкурс през миналата година. Писателката ще дари всички приходи от авторските си права от „Икабог“ на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg

 Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.