Лъвът (и мишлето) във всеки от нас

„Лъвът в мен“ (AT&T Publishing) на Рейчъл Брайт, илюстрирана от Джим Фийлд, е картинна книга, която привлича вниманието още с корицата си. От нея ви гледа царствен лъв, върху чиято глава се е настанило симпатично мишле с голеееми уши. Но как се е стигнало дотам?

Кафявото мишле живее в къщурката си под огромна скала, но заради размерите му никой не го забелязва. Често му се случва да го настъпят по опашката или направо да седнат върху него.

Никак не е приятно да си пренебрегван и да се чувстваш незначителен, затова мишлето търси начин гласът му да бъде чут.

„… ако искаш да промениш нещо, първо трябва да промениш себе си.“

 

 

Идеята му е чудесна, но изпълнението й е смъртно опасно. Дали големоухият герой ще успее?

„Лъвът в мен“ е красиво и забавно нарисувана картинна книга, която с малко думи разказва симпатична история с комичен обрат. Малките слушатели/читатели лесно ще се идентифицират с мислите и чувствата на мишлето. Финалът ще им даде увереност, че в големия свят има място и за тях, защото:

„…няма значение колко си голям, защото във всеки от нас се крие едно мишле И един лъв.“

 

Както във всяка картинна книга значението на илюстрациите е не по-малко голямо от това на текста. Джим Фийлд е направил ярки рисунки, кипящи от живот и даващи много възможности за разговори между дете и възрастен. Изключително приятна ми е работата на илюстратори с чувство за хумор, а тук ще го откриете на много места. Вярвам, че това е чудесен начин да покажем на децата от малки една нагласа към света, която ще им помогне в трудни житейски моменти.

Автор: Лора Филипова