С музиката на Джон Уилямс: книги за компания

Фортисимо Фамилия са подготвили забележително мултимедийно шоу на 7 и 8 декември от 19 часа в зала „България“, в което ще представят музиката на Джон Уилямс.

Под диригентството на Максим Ешкенази, Софийска филхармония ще изпълни знакови теми от филмовите поредици „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“, както и други популярни филми, за чиято музика е „виновен“ Уилямс.

Интересната програма на концерта ни наведе на няколко идеи за книги, които правят отлична компания на филмовата музика на композитора. Може да си ги припомните, докато чакате да дойде самото впечатляващо концертно изпълнение.

Без съмнение, най-разпознаваеми са музикалните теми от „Междузвездни войни“.

Освен с кинопанорама на епизодите, можете да се потопите в духа на сагата и с помощта на книгите. Ето само малка част от възможностите:

Уилямс е композирал и музиката за друга сага с милиони почитатели както на филмите, така и на книгите, а именно поредицата за Хари Потър.

Сега е моментът да си преговорите историята на момчето, което оцеля, или, ако имате деца на подходящата възраст, да ги запознаете с Хари, Рон, Хърмаяни и живота в Хогуортс. Пожелаете ли да превърнете четенето в несравнимо удоволствие, заложете на луксозните издания с илюстрациите на Джим Кей  – макар да обхващат само първите три книги (засега!), децата гарантирано ще се влюбят в историята и заради тях.

За добро или лошо, семейната комедия „Сам вкъщи“ и пакостливо-невинната физиономия на Маколи Кълкин са незразривно свързани в съзнанието ни с коледните празници.

Но вероятно малцина от вас са обръщали внимание на финалните надписи и името на композитора. Точно така – отново Джон Уилямс! Можете да продължите коледната вълна с книги на коледна тематика, като „Писма от Дядо Коледа“ (Дж. Р. Р. Толкин) и „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ (Л. Ф. Баум), или с „Елмър и Дядо Червенушко“ (Дейвид Маккий) и „Любими коледни истории“ (Джани Родари) за по-малките читатели. Още идеи за книги с коледна тематика ще откриете в рубриката ни „Коледа и Нова Година“.

Уилямс е композирал музиката и към „Списъкът на Шиндлер“.

Литературната творба на Томас Кинийли не е подходяща за деца, но можете да насочите вниманието им към двете световни войни и военните конфликти по света с подходящи за тях четива. Ето нашите предложения, които направихме по случай 11 ноември – Деня в памет на жертвите от войната.

И докато чакаме да дойдат датите за концертите, нека музиката и книгите бъдат с вас!

Билетите за концерта на 7 декември вече са изчерпани, но може да отбележите студентския празник с билети за мултимедийното шоу на 8 декември 2017 г. Часът отново е 19:00, мястото – зала „България“, а билети може да закупите на касите на Софийска филхармония или през Ticketsbg.com и Eventim.bg.