„Хари Потър и философският камък“ – началото на магията

„Истината… Тя е нещо красиво и страшно и затова трябва да се отнасяме към нея с голямо внимание.“

Обожавам поредицата за Хари Потър. Срещнах се с нея на Коледа преди около 13 години и бях тотално и безвъзвратно запленена от историята за момчето – сираче, неочаквано открило, че е вълшебник. Онова обаче, което истински ме свърза с Хари, бе фактът, че сме родени на една и съща дата. И за да отбележа рождения му ден подобаващо, предлагам на вниманието ви ревю за първата книга от поредицата – „Хари Потър и философският камък“.

Всичко започва на улица „Привит Драйв“ № 4, където живее най-скучното и ужасно семейство Дърсли. Те се гордеят, че са абсолютно нормални и не се поддават на дивотии, свързани с разни невероятни явления и способности. Чичо Върнън има фирма за дрелки, леля Петуния прекарва времето си в порядъчно клюкарстване, а синчето им Дъдли – приличащ на розово русо прасе – обича да хленчи непрекъснато за нещо и да се отнася грубо с родителите си. Тъкмо на прага на това семейство една нощ беловлас господин и жена – котка оставят малко вързопче, в което се крие най-известното момче на магьосническия свят. Хари Потър току-що е изгубил родителите си, убити от злия магьосник Волдемор и е успял по невероятен начин да прогони вещера, сдобивайки се със странен белег – мълния на челото.

Животът на Хари никак не започва розово – той живее в килера под стълбите, търпи обидите на роднините си и някак си се е примирил, че животът просто не може да бъде хубав. Докато един ден… С пощата на семейство Дърсли пристига и писмо за момчето. Опитите на чичо Върнън да унищожи пратката предизвикват порой от нови писма, а когато обезумелия мъж отвежда Петуния, Дъдли и Хари в колиба на брега на морето, навръх рождения ден на Потър се появява странен добродушен великан, който обявява, че Хари е велик магьосник и е приет да учи в престижното училище за магия „Хогуортс“. 

Така започва щастливата част от историята на Хари. Отървало се от семейство Дърсли, момчето има шанс да намери нови, истински приятели и да се потопи в света на магията, към който принадлежи открай време. За нещастие обаче Потър е обречен да бъде подложен на много повече критики, изпитания и премеждия от всичките си приятели. И макар да не го осъзнава в началото, странната му връзка с Волдемор може да му коства дори живота!

В „Хогуортс“ Хари ще научи много неща: истинските приятели винаги са до теб; ако нещо ти изглежда добро, невинаги е такова; за смелостта няма граници, а находчивостта и бързия ум са способни да побеждават и най-големите злини. Докато се справя с тежките ситуации, пред които е изправен, Хари е съпътстван от приятелите си Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър. Тримата наистина успяват да постигнат големи успехи и да споделят както хубавите моменти, така и неприятните като срещата с огромното куче, пазещо голямата тайна на трезор седемстотин и тринайсет. Неизменните за всяка подобна история врагове в лицето на Драко Малфой, Краб и Гойл също присъстват, за да подправят с подлото си поведение сюжета. За Рубиъс Хагрид, професор Дъмбълдор, Минерва Макгонъгол и Сивиръс Снейп (преподаватели в „Хогуортс“) няма да разказвам. Тяхната роля в историята на Хари Потър носи понякога очарование, понякога – много трудности за момчето. А дали всички преподаватели са водени от добри мисли или някой от тях крои пъклени планове за връщането на Волдемор, ще ви разкаже Дж. К. Роулинг.

По-запалените читатели вероятно ще открият в книгата и куп препратки към различни митологични същества, а ако решите да научите повече за философския камък и за създателя му Николас Фламел, непременно прочетете и книгите на Майкъл Скот – „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“.

Поредицата за Хари Потър неслучайно бе хит сред подрастващите преди години. Магията, която струи от всеки ред е толкова силна и запленяваща, че е способна да прикове вниманието на читателя за часове и да го изпрати на обиколка в най-страхотния вълшебен свят, сътворен от авторката Роулинг. И макар мнозина от възрастните, които (както подозирам) вероятно само са слушали истории за сюжета на книгата, но не са се срещнали лично с него, да се противопоставят ожесточено на качествата на книгата като стойностно четиво, според мен историята за Хари Потър е способна много по-добре от някои класически произведения да спечели децата за каузата на четенето.

Автор: Вал Стоева